zondag 24 november 2019

Drie Vaquita kalfjes gespot in de Golf van Californië bij Mexico - De Vaquita balanceert op randje van uitsterven

Er leven naar schatting nog zo’n 20 Vaquita’s... 

(Bron foto: Semarnat)

Tijdens een onderzoek vorige maand in de Golf van Californië bij Mexico hebben wetenschappers drie Vaquita kalfjes waargenomen. De Vaquita, een kleine bruinvissoort, balanceert op het randje van uitsterven. Er leven naar schatting nog zo’n 20 Vaquita’s en zelfs dat lage aantal kan wellicht in werkelijkheid nog lager zijn. 

De Vaquita komt alleen voor in de Golf van Californië bij Mexico. Tijdens een onderzoek in het gebied vorige maand zagen de wetenschappers in drie dagen tijd meerdere dieren zwemmen. Op één dag zagen ze zelfs zes Vaquita’s verdeeld in twee groepen.

Het zien van kalfjes geeft hoop dat de soort zich misschien toch in stand weet te houden. Tegelijkertijd is er ook nog altijd veel reden tot zorg.

Tijdens het onderzoek zagen de onderzoekers ook nog altijd zeer veel (illegale) vissers actief in het leefgebied van de kleine walvis, waar actief gejaagd wordt op de Totoaba vis. Van deze vis, die eveneens met uitsterven bedreigd wordt, is de zwemblaas veel geld waard op de Chinese markt waar men gelooft in bijzondere krachten van de vis. De Vaquita’s raken verstrikt in de visnetten en verdrinken zo. Bescherming en opruimen van het leefgebied lijken de enige kansen op overleven voor beide soorten.

(Suriname Mirror/The San Diego Union Tribune/Stichting SOS Dolfijn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten