woensdag 25 september 2019

President Bouterse: 'Airstrip van Washabo wordt verhard'

Luchtvaartdienst: 'Nog dit jaar kan vliegveld voorzien worden van harde laag'


President Desi Bouterse heeft bewoners van Washabo in de onlangs gehouden NDP-vergadering in Washabo, gezegd dat de airstrip van het dorp wordt verhard. Bouterse reageerde op de vraag van oud-basya Frank Jong over de staat van het vliegveld. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 25 september 2019.

'Respecteer je ons vliegveld, dat we met onze eigen handen hebben aangelegd? Want er is een vliegveld in Apoera gebouwd en de airstrip van Washabo wordt niet meer gebruikt. We willen horen dat de airstrip weer naar hier komt', zei Jong tegen Bouterse. 'Moro kefalek w'o verhard a vliegveld fu Washabo', antwoordde de president die hiervoor veel bijval kreeg van de aanwezigen.

Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, bevestigt dat de airstrip verhard wordt in het kader van de verdere ontwikkeling van de dorpen in het gebied. Hij weet niet precies wanneer dat gedaan zal worden, maar nog dit jaar kan het vliegveld voorzien worden van een harde laag. 'Dat is het streven', benadrukt hij. Het vliegveld van Apoera zal blijven functioneren.

'Het gaat om een uitgestrekt gebied en de twee vliegvelden zijn niet dichtbij elkaar gelegen', aldus Baarn.

Er werd vroeger jaar en dag gebruikgemaakt van het vliegveld van Washabo. Daaraan kwam in 2015 een einde toen ondernemer Nauren 'Nootje' Ragoebarsing een verhard vliegveld bouwde in Apoera. Dit dorp ligt relatief dicht bij Washabo. 'In de regentijd kunnen vliegtuigen soms drie maanden niet op Washabo landen, omdat het onder water loopt', zei Ragoebarsing destijds.

Bewoners van Washabo waren indertijd tegen de bouw van het nieuwe vliegveld, omdat ze dat overbodig vonden. Ook waren ze niet te spreken over het feit, dat ze niet waren geïnformeerd over de aanleg van een nieuwe airstrip in Apoera. Het vliegveld van Washabo is nu verwaarloosd.

Oud-basya Frank Jong herinnert zich dat de airstrip ongeveer vijftig jaren terug is gebouwd door dorpelingen van Washabo. 'Met houwers en bijlen hebben mensen, die nu de ouderen zijn van het dorp, het gedeelte waar het vliegveld nu staat, opengemaakt. Het heeft ongeveer een jaar geduurd om de airstrip af te hebben', herinnert Jong zich. Hij ziet niet graag dat het werk dat toen is verzet voor zomaar is geweest. 'Er is daar hard gewerkt en het doet pijn om het vliegveld in zo een slechte staat te zien. We moeten respecteren wat de ouderen hebben neergezet.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten