dinsdag 24 september 2019

Regering wil baggerprojecten Saramaccakanaal en Surinamerivier in versneld tempo uitvoeren....

Ministerie denkt eerste week oktober contract te tekenen met aannemer voor baggeren Surinamerivier


Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) wil de baggerprojecten van het Saramaccakanaal en de Surinamerivier in versneld tempo uitvoeren. 'We praten er zolang over en ik ben al moe om erover te horen. Nu is het tijd om in actie te gaan', zegt minister Vijay Chotkan vandaag, dinsdag 24 september 2019, in de Ware Tijd.

Hij deelt mee dat morgen de start plaatsvindt van het baggerproject Saramaccakanaal in aanwezigheid van de minister van Financiën en een vertegenwoordiger van de Wereldbank. 'Wij, het ministerie van OWT en C, zijn de opdrachtgever. De financiering geschiedt door de Wereldbank via het ministerie van Financiën.' Er moet nog een baggeraar in beeld worden gebracht. De bedoeling is om hierna versneld zaken uit te voeren.

De Wereldbank heeft eerder dit jaar via een lening 35 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld aan Suriname voor de rehabilitatie van het Saramaccakanaal.

Voor wat betreft het baggeren van de Surinamerivier is het ministerie van plan om volgende week een contract te tekenen met de aannemer die daarvoor in aanmerking komt. Chotkan verwacht dat er daarna twee tot drie weken uitgetrokken moeten worden alvorens alle voorzieningen er zijn, zodat het werk kan beginnen.

Hij legt uit dat de werkzaamheden veelomvattend zijn, omdat daarbij ook de ontwatering van Groot-Paramaribo wordt meegenomen. 'In dat kader hebben wij bij de Raad van Ministers een aanvraag voor de plaatsing van acht pompen ingediend en wat reeds is goedgekeurd.' Het gaat volgens Chotkan om vier pompen te Uitkijk en de andere vier bij de monding van de Surinamerivier. Die moeten zorgen voor het efficiënt ontwateren van Paramaribo, Wanica en daaraan verbonden gebieden.

De minister onderstreept dat zeker 62 procent van het ontwateringsstelsel van Paramaribo en een groot deel van Wanica afgestemd is op het Saramaccakanaal. Hij stelt, dat het baggeren slechts een van de maatregelen is om de economie een boost te geven en meer inkomsten binnen te halen voor het land. Suriname heeft een gunstige geografische ligging maar er is nog veel werk aan de winkel om daarvan te profiteren. 'We maken er niet voldoende gebruik van.' Dit is volgens de bewindsman ook de reden waarom het ministerie er belang aan hecht om zoveel mogelijk luchtvaartovereenkomsten aan te gaan met andere landen. Niet alleen om meer passagiers aan te trekken, maar ook voor het vergroten van de verdiencapaciteit door vrachtafhandeling.

Hij merkt dat landen meer zijn gaan verdienen, doordat ze meer mogelijkheden hebben geboden aan buitenlandse investeerders door niet alleen hun haven te moderniseren maar ook door hun luchtvaartsector te upgraden. Chotkan: 'Dat betekent dat we veel werk aan de winkel hebben, maar het is niet onmogelijk. Als het in andere landen is gelukt, moet het bij ons ook lukken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten