donderdag 12 september 2019

Vraagtekens bij belang voor Suriname van bezoek vicepresident Adhin aan India

'Het is een puur privébezoek dat niets met staatsaangelegen- heden van Suriname te maken heeft'

BuZa-ambtenaar: 'Ik vraag me af hoe hij deze reis aan de Raad van Ministers heeft kunnen verkopen'


Nadat via de Indiase (lees ook: https://indiaeducationdiary.in/vice-president-south-american-country-chair-lpus-10th-convocation-18th-september/) en lokale pers melding werd gemaakt over het aanstaande bezoek van vicepresident Ashwin Adhin aan India, zijn over het belang voor Suriname van deze trip vraagtekens gerezen in de gemeenschap. Ook op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) vraagt menigeen zich in het kader van doelmatigheid en efficiënte besteding van staatsmiddelen af, hoe zinvol de voorgenomen trip is, zo bericht althans de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 september 2019.

Voorts doen ook de omvang en samenstelling van de tienkoppige delegatie de wenkbrauwen omhoog gaan. De delegatie bestaat uit vicepresident Adhin en echtgenote, de vader van Adhin, twee voorlichtingsmedewerkers, het hoofd Protocol van het kabinet van de vicepresident, twee beleidsadviseurs, een veiligheidsman en nog een andere persoon. Volgens het vliegschema arriveert Adhin met vijf delegatieleden op 16 september vanuit Tel Aviv, Israël, in New Delhi. De overige delegatieleden arriveren vanuit Amsterdam, Nederland.

Uit verder onderzoek van de Ware Tijd blijkt, dat Adhin is uitgenodigd door ene Pankaj Choudhary, docent aan de Lovely Professional University (LPU), een particuliere universiteit.



Hij is uitgenodigd om een eredoctoraat van de onderwijsinstelling in ontvangst te nemen, de ererede uit te spreken bij de diploma-uitreiking van de universiteit en diploma's en awards uit te reiken aan geslaagden.

'Het is een puur privébezoek van meneer Adhin dat niets met staatsaangelegenheden van Suriname te maken heeft. Ik vraag me af hoe hij deze reis aan de Raad van Ministers heeft kunnen verkopen', zegt een medewerker van Buitenlandse Zaken, die anoniem wil blijven.

Officiële informatie over de reis van de vicepresident kon ook niet worden verkregen van Aashna Kanhai, Surinames ambassadrice in India. 'Ik voer slechts de opdrachten van headquarters in Paramaribo uit en voor nadere informatie verwijs ik naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en het kabinet van de vicepresident.'

Voor zover bekend worden de reis- en verblijfskosten van de delegatie betaald door de Staat Suriname.

Van bronnen heeft de Ware Tijd vernomen dat verzoeken voor officiële ontmoetingen tussen Adhin en Indiase regeringsvertegenwoordigers door New Delhi zouden zijn afgewezen, omdat de Indiase regering zich op het standpunt zou hebben gesteld dat de vicepresident op privébezoek gaat en het land niet voor staatszaken aandoet.

Buitenlandse Zaken liet weten, dat omtrent de voorgelegde vragen 'een statement' tegemoet gezien kon worden. Bij het ter perse gaan van de Ware Tijd had die reactie de redactie nog niet bereikt. Het kabinet van de vicepresident heeft niet gereageerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten