donderdag 12 september 2019

Honderden verkeerslichten op Costa Rica werken nu op schone (zonne-)energie

'Project betekent een aanzienlijke besparing op het elektriciteitsverbruik'


Honderden verkeerslichten in de Gran Área Metropolitana (GAM) van Costa Rica draaien nu op schone energie. Een persbericht van Casa Presidencial zegt, dat 80 van 132 verkeerslichtsystemen die deel uitmaken van de laatste fase van een jarenlang project worden aangedreven door zonnepanelen. 


De resterende 52 apparaten zijn gepland voor activering tegen oktober. Dat betekent dat 422 van de 474 verkeerslichtsystemen in de GAM die worden bewaakt door het Traffic Control Center nu worden aangedreven door zonnepanelen.

De door zonne-energie aangedreven kruispunten bevinden zich in de provincies San José, Alajuela, Heredia en Cartago. Het project 'betekent een aanzienlijke besparing op het elektriciteitsverbruik', aldus Casa Presidencial.

De zonnepanelen laden batterijen op waardoor ook belangrijke kruispunten kunnen blijven werken in geval van stroomuitval of stroomuitval. Verkeerslichten op zonne-energie 'vertegenwoordigen een energiebesparing van 80 procent ten opzichte van traditionele verkeerslichten', zei Diego Rugama, de directeur van de afdeling Verkeerslichten van het ministerie, in een eerder interview met The Tico Times.

MOPT-functionarissen (Ministerio de Obras Públicas y Transportes) hebben gezegd, dat het verkeerslichtenproject een belangrijk onderdeel is van het plan van Costa Rica om CO2-neutraliteit te bereiken. Costa Rica hoopt tegen 2050 CO2-neutraal te worden. Een van de plannen van het land is een nieuw GAM-transportsysteem dat uitsluitend op schone elektriciteit draait in plaats van op fossiele brandstoffen.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten