donderdag 22 augustus 2019

Regen brengt nauwelijks verlichting bij bosbranden Amazone regenwoud Brazilië

Brazilië kampt met recordaantal van 75.000 bosbranden waarvan bijna 40.000 in de Amazone

(Bron foto: Facebook)

President Bolsonaro beschuldigt ngo’s ervan bosbranden in het Amazonegebied te hebben gesticht...


Brazilië kampt met een recordaantal bosbranden. In totaal gaat het om 75.000 branden, waarvan bijna 40.000 in de Amazone. Van het weer hoeven de brandweerlieden niet veel te verwachten. Het regent wel, maar niet voldoende. Dat komt de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro niet best uit. De druk wordt steeds groter om het vuur te bestrijden, maar Bolsonaro klaagt dat hij daar de middelen niet voor heeft. 


Vooral het midden van Brazilië heeft te maken met bosbranden. In de deelstaten Mato Grosso en Rondônia zijn verschillende brandhaarden vanuit de ruimte zichtbaar en op satellietbeelden is boven het hele gebied een grote waas zichtbaar. In het gebied is het slechts een paar graden warmer dan normaal, dus dat is niet heel uitzonderlijk.


Er zijn wel buien, maar deze trekken over de noordelijke delen van het land en ook in de kustgebieden is kans op enkele buien. De droogte houdt in het midden van het land nog even aan.

Zondag kunnen in het noorden van Mato Grosso en in Rondônia een paar lokale buien ontstaan. Maandag neemt het aantal buien vooral in Rondônia toe en worden deze ook iets steviger. Pas dan kunnen de buien een verschil maken, denkt Weeronline.


Door het lokale karakter van de buien zullen veel brandhaarden niet verdwijnen en het vooruitzicht voor de rest van de week laat voor de getroffen gebieden vaak droog weer zien. 'Iedereen geeft ons de schuld van de branden, maar de Amazone is groter dan Europa. Hoe moeten we die gaan blussen', vroeg Bolsonaro zich donderdag af tijdens een op Facebook live uitgezonden speech.

Hij wees daarbij tevens op het terugtrekken van twee belangrijke geldschieters Duitsland en Noorwegen uit het fonds ter bescherming van het Amazonegebied.

Bolsonaro beschuldigt niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) ervan bosbranden in het Amazonegebied te hebben gesticht. Dat zouden ze volgens de president hebben gedaan nadat de Braziliaanse regering de financiële steun aan de ngo’s had ingetrokken.


De president noemde de organisaties niet bij naam en leverde ook geen bewijs voor zijn beschuldiging. Volgens Bolsonaro werkt Brazilië er hard aan om alle branden onder controle te krijgen.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) ‘betreurt’ de nieuwe poging van president Bolsonaro om het legitieme debat over de noodzaak het Amazonegebied te beschermen, te verstoren. 'Zijn verklaring dat ngo’s achter de bosbranden zouden zitten vanwege een vermeende verlaging van financiële middelen, vindt geen grond in de feiten’, aldus het WWF in een verklaring.

(Suriname Mirror/Weeronline/AD/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten