donderdag 22 augustus 2019

Mobiele pompen bij pompgemaal Wageningen in werking gesteld

(Bron foto:NII)
Afvoer van water uit verschillende loosleidingen van arealen te Wageningen moet vlotter gaan


De afvoer van water uit de verschillende loosleidingen van arealen te Wageningen moet nu vlotter gaan verlopen, door het in werking stellen van de mobiele pompen bij het Pompgemaal Wageningen. Deze pomp met een capaciteit van 4.000 m3 per uur, wordt sinds gistermorgen door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) ingezet om water vanuit het afvoerkanaal in het aanvoerkanaal te pompen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, donderdag 22 augustus 2019.

De afgelopen weken werd als gevolg van de zware regenval zo'n 3.000 hectare areaal bedreigd door een hoge waterstand in het afvoerkanaal. Deze situatie baarde vele boeren zorgen, omdat zij vreesden dat hun arealen hierdoor weer onder water konden lopen. Met deze ingreep wordt thans geprobeerd, indien het droog blijft, het waterpeil in het afvoerkanaal binnen korte tijd met zeker 30 centimeter omlaag te brengen. Dit zal indien de zware regenbuien aanhouden, weliswaar iets langer kunnen duren.

Tegelijkertijd wordt het kostbare regenwater het aanvoerkanaal ingepompt, zodat ook bij een eventueel toekomstige aanhoudende droogte er meer water ter beschikking is voor de arealen in de Middenstandspolder en Wageningen.

De minister van LVV, Rabin Parmessar, doet er alles aan om de sector te ondersteunen in het verhogen van de productiecijfers. De minister geeft aan, dat de rijstsector voor de regering van grote importantie is en hij zich namens het staatshoofd bijzonder zal inzetten. Hij hoopt dat met deze ingreep de productie kan worden gered en kijkt uit naar de in werking treden van de nieuwe pompen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten