donderdag 22 augustus 2019

Gedetineerden goedkope arbeidskrachten voor overheidsdiensten

(Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)
Ze schilderen onder meer straatmeubilair in het stadscentrum


Gedetineerden werken aan de verfraaiing en schoonmaak in Paramaribo. Ze schilderen onder meer straatmeubilair in het stadscentrum, zoals in de Klipstenenstraat. Regillio Blijd, hoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), zegt vandaag, donderdag 22 augustus 2019, in de Ware Tijd dat de groep recentelijk speciaal is ingezet voor een schoonmaakactie. Dit gebeurt in samenwerking met districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost. 

Ook in Commewijne zijn gedetineerden actief. Blijd zegt dat er al meer dan twee jaar een project loopt voor gevangenen in verband met hun terugkeer in de samenleving. Instanties zoals ministeries worden bijgestaan.

De komende dagen wordt de groep ingezet bij werkzaamheden bij en aan scholen en politiestations. Recentelijk hebben gedetineerden de riolering aan de Van Idsingastraat opgehaald.

KPA-voorlichter Wendel Pinas vertelt, dat in 2017 gevangenen hebben geholpen bij de renovatie en het herstel van daken van scholen die getroffen waren door hevige rukwinden. Sindsdien zijn ze steeds vaker betrokken bij werkzaamheden buiten de strafinrichtingen. Niet elk gedetineerde kan worden ingezet bij werkzaamheden buiten de gevangenismuur. Ze worden streng geselecteerd, onder meer in verband met vluchtgevaar en veiligheid voor de burgers.

De voorlichter beaamt dat het wel eens is voorgekomen dat een gedetineerde die moest werken een vluchtpoging heeft gewaagd. Bij het 'buiten werken' staan gedetineerden onder toezicht van penitentiaire ambtenaren. 'Sommigen zal je zien, maar anderen weer niet, maar ze houden allemaal toezicht', aldus Pinas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten