donderdag 22 augustus 2019

Ook Boliviaans regenwoud staat in brand - Een Boeing SuperTanker 747 blusvliegtuig uit VS moet redding brengen

Al meer dan 650.000 hectare tropisch bos verbrand


Boliviaanse brandweerlieden proberen nog steeds bosbranden te blussen die al meer dan 650.000 hectare tropisch bos hebben verbrand, ongeveer de grootte van de Amerikaanse staat Delaware, zeiden ambtenaren donderdag 22 augustus 2019.

Ambtenaren zeiden dat ze in afwachting waren van de komst van een Boeing SuperTanker 747 blusvliegtuig.



Militaire opnames tonen enorme stukken tropisch bos in de buurt van de grens van Bolivia met Paraguay en Brazilië.

'Wij geloven dat we met dit vliegtuig het vuur kunnen blussen', zei minister van Defensie Javier Zavaleta. President Evo Morales tweette, dat het vliegtuig onderweg was en een link naar Flightradar bevatte met een SuperTanker die vanuit Sacramento in de Verenigde Staten vliegt.


Duizenden bosbranden decimeren ook de Braziliaanse Amazone, 's werelds grootste regenwoud. De branden zijn dit jaar bijna verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode in 2018, wat wereldwijde verontwaardiging oproept.


Hoewel branden in deze tijd van het jaar regelmatig en natuurlijk voorkomen, beschuldigden milieuactivisten boeren die het bos in brand stekn om het land te ruimen voor grasland van de sterke stijging in Brazilië.

Autoriteiten in Bolivia zeiden dat ze nog steeds probeerden de oorzaak van de branden te achterhalen. Lokale politici in de provincie Santa Cruz gaven boeren de schuld en vroegen de federale overheid om onderzoek te doen.


Boliviaanse boeren in de afgelegen regio moesten in sommige gevallen voor zichzelf opkomen voor de oprukkende vlammen. Ludwig Weder, die waterbuffels houdt in de kleine gemeenschap van Taperas in de provincie Santa Cruz, vertelde persbureau Reuters, dat hij zijn leven had gewaagd om zijn vee te redden. 'We zagen vlammen op de top van de berg en toen kwam het vuur op ons af en we hadden geen tijd om ze vast te binden of iets anders. omdat we alleen waren', zei Weder.

Boliviaanse functionarissen hebben ook het naburige Paraguay en Brazilië opgeroepen om te helpen met de brandbestrijding. Bolivia is een van de armste landen op het westelijk halfrond, maar ook een van de rijksten qua biodiversiteit. De uitgestrekte bossen van het Amazonegebied worden door wetenschappers algemeen gezien als een buffer tegen klimaatverandering. De provincie Santa Cruz, waar het bos in brand staat, is een kritiek gebied voor landbouw en veeteelt.


(Suriname Mirror/Reuters/Los Tiempos/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten