donderdag 15 augustus 2019

CBS Curaçao: 'Bevolking draagt zelf aanzienlijk bij aan luchtverontreiniging'

'Totale uitstoot broeikasgassen in 2018 ten opzichte van 2015 met 45 procent afgenomen'


De totale uitstoot van broeikasgassen is in 2018 ten opzichte van 2015 met maar liefst 45 procent afgenomen. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 15 augustus 2019.

De afname is het gevolg van de sterk teruggelopen activiteiten van de raffinaderij (-87 procent), de afname van het verbruik van CRU (-34 procent), de afname van het gebruik van fossiele brandstoffen voor de productie van water en elektra (-7 procent) en een bescheiden afname van benzine en diesel voor transportmiddelen (-2 procent).

De CRU draagt nu nog het meeste bij aan de totale uitstoot met 38 procent, gevolgd door afvalstoffen (landfill, 18 procent), transport (17 procent) en de productie van water en elektriciteit (17 procent).

Deze bevindingen staan in de Carbon Footprint die het CBS heeft gepubliceerd. Het kwantificeren van broeikasgasemissies en publiceren van deze Carbon Footprint over het jaar 2018 is een vervolg van de reeds verschenen Footprints van de jaren 2010 en 2015.

De Carbon Footprint geeft inzicht in de bijdrage van Curaçao aan de emissies van broeikasgassen, met name kooldioxide (CO2) en methaan (CH4), die de voornaamste oorzaak zijn van klimaatverandering. Daartoe zijn nu ook voor 2018 de emissies van Curaçao geïnventariseerd en geanalyseerd. De verkregen informatie kan - zo legt het CBS uit - dienen voor het opstellen en verbeteren van beleid en het verminderen van de bijdrage aan broeikasgasemissies.

Het is volgens het CBS de bedoeling om ook in 2022 een nieuwe Carbon Footprint op te stellen over het jaar 2021.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten