donderdag 15 augustus 2019

Peru: inheemse gouverneur veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor anti-mijnbouwprotesten

39-Jarige Walter Aduviri schuldig bevonden aan verstoren openbare orde

'We zullen het naar het Hooggerechtshof brengen, er is geen direct bewijs bestaat dat de inheemse leider de protesten heeft georganiseerd'


De inheemse gouverneur Walter Aduviri is woensdag 14 augustus 2019 bij verstek tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld in verband met anti-mijnbouwprotesten die in 2011 tot doden leidden. De inheemse Aymara hebben lang gevochten tegen de staat vanwege mijnbouwprojecten in de mineraalrijke Puno-regio. 

Een rechtbank in Peru beval woensdag de arrestatie van Walter Aduviri, de inheemse gouverneur van Puno, in het zuidoostelijke deel van het land. Aduviri werd veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor het leiden van dodelijke anti-mijnbouwprotesten in 2011.

De 39-jarige werd schuldig bevonden aan het verstoren van de openbare orde, maar hij was niet aanwezig bij de uitspraak en had een detentiebevel genegeerd voorafgaand aan de rechtszaak. Zijn verblijfplaats is onbekend.



Van Agustin Luque, de plaatsvervangend gouverneur van Puno, werd verwacht dat hij hem in functie zou vervangen.

Als accountant van beroep bracht Aduviri het grootste deel van 2018 door als voortvluchtige na een veroordeling waarvoor hij in hoger beroep werd vrijgesproken. Hij won de race voor gouverneur van Puno bij de regionale verkiezingen van oktober.



Een van de advocaten van Aduviri, Aldo Valdivia, zei dat de gouverneur elk wangedrag ontkende en in een geheime 'veilige haven' zou blijven, omdat hij zich verzet tegen een gerechtelijk proces dat hij oneerlijk acht. 'We zullen het naar het Hooggerechtshof brengen', zei Valdivia, bevestigend dat Aduviri van plan is om de uitspraak aan te vechten, op grond van het feit dat er geen direct bewijs bestaat dat de inheemse leider de protesten heeft georganiseerd.


Aymara-boeren blokkeerden de Central Highway in 2011 om te protesteren tegen door de overheid goedgekeurde mijnbouwplannen Puno is een hooglandregio rijk aan goud, zilver, tin, lithium en uranium.

In 2011 wilde het Canadese mijnbedrijf Bear Creek Mining Corp een zilverafzetting in het gebied aanboren. Maar, het plan stuitte op hevig verzet van de lokale Aymara-indianen, die stelden dat de mijn lokale waterbronnen zou besmetten.


De protesten, bekend als 'Aymarazo', werden gewelddadig, terwijl demonstranten openbare en bedrijfsgebouwen in brand staken, wegen blokkeerden en in botsing kwamen met de politie. Verschillende mensen werden gedood als gevolg van de onrust en het project werd uiteindelijk geannuleerd.

Protest na veroordeling Aduviri (Bron foto: Peru21)
Aduviri heeft de schuld gegeven aan toenmalig president Alan Garcia, argumenterend dat de inlichtingendiensten van de regering de onrust veroorzaakten, meldden Peruaanse media.

De uitspraak van woensdag zou het anti-mijnbouwsentiment kunnen terugbrengen in Puno, een strategisch belangrijke regio die ongeveer 15% van de economische groei van het land aandrijft en 60% van zijn exportinkomsten.

(Suriname Mirror/Peru21/Reuters/El Comercio/DPA/Radio OndaAzul/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten