donderdag 15 augustus 2019

Verkrachtte Evelyn Beatriz Hernandez (21) keert terug naar de rechtszaal in El Salvador in geruchtmakende 'abortus'-zaak

(Bron foto: Twitter)
Hernandez heeft 33 maanden van gevangenisstraf van 30 jaar uitgezeten 

Ze werd in februari vrijgelaten nadat haar advocaten hoger beroep instelden bij Hooggerechtshof en om nieuw proces vroegen


Het proces in de zaak van verkrachting van een tiener, die daardoor zwanger raakte en 'abortus onderging', is vandaag, donderdag 15 augustus 2019, hervat in El Salvador, een zaak die wereldwijd aandacht heeft gevestigd op de strikte anti-abortuswetten van het land. Evelyn Beatriz Hernandez, nu 21, keert terug naar de rechtszaal van Ciudad Delgado, nadat zij beschuldigd werd van het veroorzaken van een abortus en veroordeeld voor moord toen ze een tiener was. 

Ze pleitte niet schuldig te zijn aan deze aanklachten toen het nieuwe proces vorige maand begon. 'Ik wist niet dat ik zwanger was', vertelde Hernandez destijds aan verslaggevers buiten het gerechtsgebouw. 'Als ik had geweten dat ik zwanger was, had ik de baby met trots en vreugde verwacht.'


Haar verdedigingsteam heeft gezegd dat haar zwangerschap het gevolg was van een verkrachting. In april 2016 werd Hernandez door haar moeder en een buurman naar een plaatselijke meldkamer in haar geboorteplaats El Carmen, ongeveer 40 kilometer ten oosten van de hoofdstad, gebracht. Ze was gevonden op de vloer van haar badkamer doordrenkt met bloed en bij haar wwerd hypovolemische shock vastgesteld.


Artsen die haar onderzochten, zagen tekenen van een bevalling, maar geen baby. Ze rapporteerden haar aan de autoriteiten, zo vertelt haar verdedigingsteam aan CNN. Toen lokale ambtenaren vijf uur later bij haar thuis kwamen, vonden ze de pasgeborene dood in een septische put. Een jaar later werd Hernandez berecht en veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor het doden van het kind. Officieren van Justitie beweerden destijds dat ze een abortus had veroorzaakt en de baby voor dood had achtergelaten.


Abortus is onder alle omstandigheden illegaal in El Salvador, ook wanneer de zwangerschap een risico voor de moeder vormt of in geval van verkrachting. Afhankelijk van de aanklacht, kunnen Salvadoraanse vrouwen die ervan worden verdacht een abortus of een geïnduceerde miskraam te hebben gepleegd, volgens Amnesty International ernstige aanklachten krijgen, waaronder moord, met straffen van twee jaar gevangenisstraf tot 50 jaar.

Hernandez's zal de eerste abortuszaak zijn die wordt berecht sinds Nayib Bukele president werd in juni. Tijdens een campagne-evenement afgelopen oktober op een lokale universiteit in San Salvador zei Bukele, dat hij anti-abortus was, maar dat hij het niet eens was met het veroordelen van arme vrouwen die een miskraam hebben. 'Als een arme vrouw een miskraam lijdt, wordt ze onmiddellijk verdacht van het hebben van een abortus', zei Bukele. 'Dat is waar de kwestie van sociale ongelijkheid een rol speelt.' Hij heeft echter geen uitspraken gedaan over de zaak van Hernandez.


De meeste vrouwen die te maken hebben gehad met een aanklacht wegens abortus in El Salvador, hebben een slechte plattelandsachtergrond en velen leden een miskraam of hadden verloskundige complicaties, omdat ze niet in staat waren om regelmatig controles te krijgen vanwege een gebrek aan middelen, volgens Morena Herrera , een van de leiders van de Burger Groep voor de Decriminalisatie van Abortus in El Salvador. Zij en haar organisatie lopen voorop bij de hervorming van de abortusrekening van het land. 'We willen dat Evelyn vrij komt', zei Herrera tegen CNN. 'Maar, we weten de realiteit van wat de vervolging vraagt ​​en weten dat, als ze veroordeeld wordt, ze 30-50 jaar gevangenisstraf kan krijgen.'

In 2017 heeft het VN-Mensenrechtenbureau er bij El Salvador op aangedrongen zijn 'draconische' abortuswetgeving te wijzigen, en zei dat abortus geen misdaad mag zijn wanneer de zwangerschap de moeder in gevaar brengt of in gevallen van verkrachting of mensenhandel.



Hernandez's verdedigingsteam vertelde CNN, dat ze zich 'positief' voelen voor de rechtszaak van donderdag. Elizabeth Deras, een van de advocaten van Hernandez, zei dat enkele van de getuigen die vorige maand getuigden, bewijs presenteerden dat suggereerde dat de baby stierf aan complicaties tijdens de bevalling, wat betekent dat het niet de schuld van Hernandez was. 'We voelen ons positief als haar verdedigingsteam, omdat enkele getuigen van de aanklager details hebben onthuld die belangrijk zijn voor onze zaak', vertelde Deras aan CNN.

'De arts die de autopsie op het kind uitvoerde, zei dat de doodsoorzaak aspiratiepneumonie was en dat meconium werd ontdekt in de maag van de baby.' 

Hernandez heeft al 33 maanden van haar eerste gevangenisstraf van 30 jaar gezeten. Ze werd afgelopen februari vrijgelaten nadat haar team hoger beroep had ingesteld bij het Hooggerechtshof en haar om een nieuw proces vroeg. Indien veroordeeld, is het niet duidelijk of ze haar oorspronkelijke straf zal hervatten of een nieuwe veroordeling van de rechter ontvangt. Herrera zei dat zij en anderen die de zaak van Hernandez steunen zich buiten het gerechtsgebouw zullen verzamelen met protesttekens die haar vrijheid eisen.


(Suriname Mirror/Publico/CNN/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten