donderdag 15 augustus 2019

Populariteit Paraguayaanse president Mario Abdo daalt al na een jaar presidentschap

Abdo verontschuldigt zich voor en annuleert ondertekening energiepact met Brazilië 

Deal inzake gigantische Itaipu-waterkrachtcentrale zou Paraguay zo'n $ 200 miljoen hebben gekost


De populariteit van de Paraguayaanse president daalt te midden van de aan Brazilië gelinkte politieke crisis. De president van Paraguay, Mario Abdo, heeft zijn eerste jaar in ambt bereikt met een afkeuringsscore van 69 procent te midden van een aanhoudende politieke crisis en een aanzienlijke economische vertraging, zo bleek uit een enquête die woensdag werd gepubliceerd.

Abdo, die in april 2018 door de conservatieve Colorado-partij werd gekozen met 46 procent van de stemmen, vermeed ternauwernood een afkeuringsstemming aan het begin van de maand over de ondertekening van een energiepact met Brazilië dat volgens oppositie parlementsleden tegen de soevereiniteit van het land was.

Abdo annuleerde en verontschuldigde zich voor de deal, die betrekking had op de gigantische Itaipu-waterkrachtcentrale die zich over de twee landen uitstrekt en Paraguay ongeveer $ 200 miljoen zou hebben gekost.

Hij geniet een nauwe relatie met de extreem-rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Oppositiepartijen hebben opgeroepen tot publieke protesten om de regering van Abdo verder onder druk te zetten, die ook worstelt met een economische vertraging als gevolg van een daling van de landbouwproductie en wereldwijde financiële turbulentie.

Uit het onderzoek, gepubliceerd donderdag 15 augustus 2019 door de krant Ultima Hora, bleek dat 69,3 procent van de respondenten onder de 1.200 ondervraagden het management van de president 'slecht of heel slecht' vond, vergeleken met 30,7 procent die het 'goed of heel goed' vond. Voor respondenten die verklaarden lid van de partij van de president te zijn bedraagt de afkeuring 64,8 procent.

Volgens een onderzoek van radiostation Primero de Marzo, had 54,9 procent van de respondenten de regering van Abdo gekwalificeerd als 'slecht of heel slecht'.

(Suriname Mirror/Ultima Hora/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten