woensdag 10 juli 2019

Boothouders nemen geen genoegen met Srd 640 per maand van ministerie van OWT&C

'Dit is chickenfeed, want de wisselkoers en brandstofprijs zijn de laatste jaren enorm gestegen'

Zonder uitkering willen boothouders een tarief hanteren van Srd 3,80, terwijl dat nu Srd 1,75 is


'Dit is chickenfeed, want de wisselkoers en de brandstofprijs zijn de laatste jaren enorm gestegen', zegt een boothouder, die niet bij naam genoemd wil worden, vandaag, woensdag 10 juli 2019, in de Ware Tijd, in reactie op het compensatievoorstel van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). 

Het departement wil maandelijks aan elke boothouder Srd 640 uitkeren. Dit is massaal afgewezen door de particuliere vervoerders in een algemene ledenvergadering van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC).

De boothouders berekenen de brandstofcompensatie anders. De verbruikte brandstof en de dagen die gevaren zijn, bepalen de hoogte van de uitkering. 'We willen een zodanige deal hebben dat wanneer de brandstofprijs stijgt, onze compensatie verhoogd dient te worden', zegt de boothouder. Zonder de uitkering willen de boothouders een tarief hanteren van Srd 3,80, terwijl passagiers nu Srd 1,75 betalen. De overheid ziet niet graag dat het tarief wordt verhoogd.

'We zijn tien maanden voor de verkiezingen en een verhoogd tarief zal de regering niet goed doen', meent de boothouder.

De kwestie betreft ongeveer zeventig boothouders die de vaarroutes onderhouden tussen Paramaribo en Meerzorg, Leonsberg en Nieuw-Amsterdam, Domburg en Laarwijk, Mariënburg en Johanna Margaretha en Mon Tresor en Kroonenburg.

'De leden zijn erg ontevreden en ze kijken wat deze week gaat gebeuren. Indien zaken niet naar tevredenheid gaan, zullen ze weer alles lamleggen', aldus de boothouder. De vervoerders hebben twee weken actie gevoerd en niemand kon hierdoor de oversteek doen naar onder meer Paramaribo. De boothouders hebben al twee jaren geen compensatie gekregen en OWT&C was niet bereid om de uitkering uit te betalen.

Ann Sadi, voorzitster van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), wijst erop dat de overheid de compensatie nu weer heeft toegezegd. 'Het gaat nu om de hoogte hiervan. Het bedrag dat is voorgesteld, is beneden de kostprijs', benadrukt Sadi. De vereniging heeft dat kenbaar gemaakt aan het ministerie. De bedoeling is dat de BOVC haar voorstel op tafel legt waarna er binnenkort over wordt onderhandeld met het ministerie.

Behalve dat er een hoogte van de uitkering bepaald moet worden, wil de vereniging ook praten over de compensatie die de boothouders twee jaren niet hebben ontvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten