woensdag 10 juli 2019

Hooggerechtshof Colombia vaardigt arrestatiebevel uit voor ex-FARC-rebellenleider Jesus Santrich

Santrich (Seuxis Hernandez) in de VS gezocht op beschuldiging van smokkel van cocaïne


Het Hooggerechtshof van Colombia heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een ex-FARC-rebellenleider (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die in de VS wordt gezocht op beschuldiging van smokkel van cocaïne nadat hij dinsdag 9 juli 2019 niet verscheen voor ondervraging in een zaak die in Colombia een zenuw heeft geraakt. 

Seuxis Hernandez wordt sinds eind juni vermist nadat hij zijn veiligheidsgegevens had prijsgegeven tijdens een bezoek aan een overgangszone voor voormalige rebellen, die onder het 2016-vredesakkoord de overgang naar het burgerleven maakten. Er was toen geen bevel voor zijn gevangenneming, maar de vredesbewakingsmissie van de Verenigde Naties toonde zich bezorgd over zijn veiligheid terwijl anderen openlijk speculeerden dat hij vluchtte om te ontsnappen aan mogelijke vervolging.

Aangekomen op de rechtbank dinsdag zeiden advocaten van de man, die het best bekend is door zijn alias Jesus Santrich, dat ze geen contact met hem hadden gehad, maar geloofden dat hij waarschijnlijk de geplande rechtbankdatum vanwege de zorgen voor zijn leven had overgeslagen.


Meer dan 100 voormalige ex-strijders zijn gedood sinds de ondertekening van het vredesakkoord. President Ivan Duque en anderen die om Santrich's arrestatie hadden gevraagd, prezen de beslissing van het Hooggerechtshof. 'Deze beslissing is die van alle Colombianen die boos zijn over deze show van het ontwijken van gerechtigheid door de nu voortvluchtige alias Jesus Santrich', zei hij.


De zaak heeft de spanningen over het vredesakkoord ontstoken om het langstlopende conflict in Latijns-Amerika te beëindigen. Veel Colombianen waren woedend toen het ontluikende vredes tribunaal van het land beval Santrich na een jaar achter de tralies te zijn, vrij te laten. Later mocht hij zitting nemen in het Congres zitten zoals bepaald in het vredesakkoord, en de aanblik van de voormalige strijder in een huis van macht maakte zijn critici nog kwader.

Leden van de politieke partij gevormd door voormalige FARC-rebellen hekelden Santrich's falen om te verschijnen en spoorden hem aan om zich aan de akkoorden te houden. 'Degenen die zich niet houden aan de overeenkomst zouden de gevolgen moeten aanvaarden", zei Carlos Lozada, een voormalige rebel die nu senator is.

Santrich was een vroege voorstander van vrede, die een sleutelrol speelde tijdens vier jaar lang onderhandelingen op Cuba met de Colombiaanse regering. Hij ontkende aanklachten in de VS dat hij 10 ton cocaïne wilde smokkelen en beloofde zich te houden aan het rechtssysteem toen het Hooggerechtshof de zaak onderzocht.


Colombia's Speciale Jurisdictie voor de Vrede oordeelde in mei, dat Santrich zou worden vrijgelaten, omdat de betrokken autoriteiten geen overtuigend bewijs hadden geleverd om te bewijzen dat de vermeende misdaden plaatsvonden na de ondertekening van het akkoord. De overeenkomst staat rebellen toe om uitlevering en gevangenistijd te vermijden voor misdaden die vóór de ondertekening hebben plaatsgevonden als ze een volledige beschrijving geven van eventuele wandaden en de slachtoffers schadeloos stellen.

Santrich werd snel weer achter de tralies gezet als onderdeel van een nieuw onderzoek op basis van aanvullende informatie van de Amerikaanse autoriteiten. Maar, het Hooggerechtshof beval hem later een tweede keer vrij te laten, omdat Santrich nu parlementariëris, een beperkte immuniteit krijgt en alleen de hoogste rechter over zijn zaak kan beslissen.

Als zoon van twee schoolleraar trad Santrich toe tot een lokale jeugd communistische groep als student en trad hij toe tot de guerrillabeweging in zijn vroege jaren twintig. Geleidelijk steeg hij door de rijen van de rebellen en werd uiteindelijk lid van het centrale opperbevel. Santrich is een van de weinige vooraanstaande voormalige rebellenleiders die aanvankelijk voldeden aan het vredesproces, maar blijkbaar van gedachten veranderden.

De meerderheid van de 13.000 voormalige rebellen die voor vrede hebben gekozen, voldoen aan de bepalingen van het akkoord, hebben de autoriteiten gezegd. Een relatief kleine maar nog steeds belangrijke factie is teruggekeerd naar de wapens.

(Suriname Mirror/Federal News Network/The Associated Press/France24/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten