woensdag 10 juli 2019

Shaheed 'Roger' Khan vrijgelaten uit gevangenis in Miami, Florida (VS) - Uitzettingsproces naar Guyana is ingezet

Drugsbaron heeft 10 jaar van zijn 15 jaar opgelegde gevangenisstraf uitgezeten


Na bijna 10 jaar van zijn gevangenisstraf van 15 jaar voor drugshandel te hebben uitgezeten, is de Guyanese drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan vrijgelaten en is nu in bewaring van de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement (ICE). Volgens de website van ICE bevindt Khan zich nu 'in hechtenis' in het Krome North Service Processing Center te Miami, Florida (VS).

- ICE is het wetshandhavingsinstituut van de federale regering van de VS belast met de handhaving van de immigratiewetten van het land en het onderzoeken van criminele en terroristische activiteiten van transnationale organisaties en illegalen in de Verenigde Staten.

Het betekent, dat het uitzettingsproces van de veroordeelde drugsbaron is begonnen en dat hij binnenkort weer op Guyaanse bodem kan zijn. Tot en met zondag was Khan, 47, in wat beschreven werd als een 'federale gevangenisinstelling met een laag beveiligingsniveau'. Hij werd vervolgens  maandag 8 juli 2019 vrijgelaten.

Nadat Khan en acht anderen door de Guyanese justitie waren gearresteerd en weer werden vrijgelaten, omdat ze naar verluidt 33 AK-47 geweren zouden hebben gestolen van een politie-arsenaal in Guyana, vluchtte hij naar Suriname. Op 15 juni 2006 werd Khan met drie van zijn lijfwachten in Paramaribo gearresteerd tijdens een geheime anti-drugsoperatie van de Surinaamse politie. Bij zijn arrestatie werd ongeveer 200 kilo cocaïne en een aantal vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen.

Toenmalig minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi besloot dat Khan, in plaats van aan Guyana, uitgeleverd moest worden aan Trinidad. Dit besluit stuitte op veel verzet in zowel Suriname als Guyana, omdat de wet in Suriname zegt dat een crimineel bij eventuele uitzetting moet worden uitgezet naar het land van herkomst. Een van de Guyanese advocaten van Khan, Gerold Sewcharan, zei zelfs dat zijn cliënt 'ontvoerd was door een complot van Suriname en de Verenigde Staten'.

Khan werd ook bijgestaan door Irwin Kanhai, die tevens de advocaat van Desi Bouterse is. Toen Khan op de luchthaven van Trinidad arriveerde werd hij door immigratieambtenaren overhandigd aan Amerikaanse autoriteiten. In minder dan 24 uur nadat hij Suriname werd uitgezet werd hij in de Brooklyn Federal Court in New York aangeklaagd voor 'pogingen om cocaïne te importeren in de Verenigde Staten'.

Omdat Guyana geen Amerikaanse uitleveringsverzoeken honoreert, werd Khan bij zijn vele arrestaties in Guyana nooit overhandigd aan Amerikaanse justitie. In oktober 2009 werd Khan veroordeeld tot 40 jaar celstraf, omdat hij schuldig werd bevonden aan het binnen smokkelen van grote hoeveelheden cocaïne in de Verenigde Staten, het afpersen van de kroongetuige in zijn zaak en illegaal vuurwapenbezit.

Volgens Amerikaanse documenten gepubliceerd door Wikileaks bestond de meer dan twintig man tellende lijfwacht van Khan uit voormalige speciale politie-eenheden. In de documenten wordt ook vermeld dat Khan zijn lijfwachten ongeveer 1.600 Amerikaanse dollars per maand betaalde (dit zou ten minste acht keer zoveel zijn als het salaris dat de lijfwachten kregen toen zij nog in dienst waren van de politie).


In de documenten wordt ook gesproken over de banden van Khan met de Colombiaanse guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Zo zou Khan wapens, die hij vanuit Suriname, Frans-Guyana en waarschijnlijk ook Brazilië Guyana binnen smokkelde, geruild hebben met de FARC voor cocaïne. Volgens de documenten zijn er sterke aanwijzingen dat Khan diep betrokken zou zijn bij een grote verzending van wapens aan de FARC in december 2005.Sam

De in 2011 gepubliceerde Amerikaanse documenten uit 2006 vermelden ook de samenwerking van Khan en Desi Bouterse. Zo zou Rachied Doekhi, parlementariër namens de partij van Bouterse (NDP), Bouterse op zijn privéterrein in Nieuw-Nickerie hebben geïntroduceerd aan Khan. Volgens de documenten zou Bouterse uit financiële behoeftes in zee zijn gegaan met Khan. Behalve de vermeende samenwerking van Bouterse en Khan in de drugshandel, zouden Bouterse en Doekhi, volgens de stukken, Khan ook gevraagd hebben om huurmoordenaars te leveren om toenmalig minister van Justitie Santokhi en procureur-generaal Subhaas Punwasi te liquideren.


Kort na de publicaties van de Wikileaks cables zei president Bouterse, dat hij 'niet zal reageren op 'geruchten' van Wikileaks'.

(Suriname Mirror/INews Guyana/Stabroek News/News Source Guyana/Wikipedia/Nickerie.net/ Scribd Suriname Mirror/Kaieteur News Online)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten