woensdag 10 juli 2019

Boliviaanse president Evo Morales ontvangt hoogste onderscheiding van Suriname

(Bron foto: Twitter)
President Bouterse bedankt Morales voor zijn inzet voor vrede in Zuid-Amerika


President Desi Bouterse heeft vanochtend, woensdag 10 juli 2019, zijn Boliviaanse ambtgenoot Evo Morales de hoogste onderscheiding gegeven van de Republiek Suriname. Hij is benoemd tot Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster. Het staatshoofd las zijn statement in het Spaans voor, zo bericht Starnieuws. 


Hij bedankte de Boliviaanse president voor zijn inzet voor vrede in Zuid-Amerika. Ook zijn bijdrage voor de ontwikkeling van jongeren, vrouwen en de indianen is geroemd door Bouterse.

Vanmorgen vroeg heeft Bouterse Morales ontvangen op het presidentieel paleis. De staatshoofden trokken zich terug voor overleg met elkaar.

Na de decoratie hebben de ministers van Buitenlandse Zaken Pollack-Beighle en haar Boliviaanse college Diego Pary twee documenten getekend. Het gaat om visum-vrij reizen voor alle categorieën paspoorten en een intentieverklaring over politieke consultaties tussen de ministers van Buitenlandse Zaken. Beide presidenten hebben een gezamenlijke verklaring getekend met alle afspraken die gemaakt zijn.


Suriname en Bolivia zullen op verschillende gebieden met elkaar samenwerken. Hiertoe is een document vandaag ondertekend door Bouterse en Morales. Ook is de visum-verplichting tussen beide landen afgeschaft tijdens het bliksembezoek.

Naast bilaterale samenwerking is er volgens Boutere ook gesproken over mondiale ontwikkelingen. Samenwerking op landbouw- en milieugebied is eveneens aan de orde gekomen tijdens het overleg. De president merkte op dat Suriname voor 94.6% bedekt is door bos. Hiervan is het land bereid 93% te reserveren voor klimaat- en milieu-ontwikkelingen.


De presidenten Morales en Bouterse feliciteerden elkaar met de samenwerkingsovereenkomst. Bouterse merkte op dat zijn ambtgenoot ruime ervaring heeft. Hij zit een vierde regeertermijn aan. Morales heeft volgens Bouterse bijzondere prestaties geleverd aan de economische ontwikkeling van zijn land.

Het Boliviaanse staatshoofd zei, dat hij de samenwerking met Suriname hoog in het vaandel draagt. Hij voerde aan, dat de landen klein zijn qua economie en bevolking, maar dat het volk centraal staat. De kleine stappen die gezet worden in de ontwikkeling van de landen, zullen later van veel grotere waarde blijken te zijn. Hij bedankte voor de ontvangst en de gastvrijheid. Hij bedankte de president voor het werk dat verzet is rond zijn korte bezoek aan Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten