woensdag 10 juli 2019

Belize en Suriname starten technische uitwisseling ter bescherming Pre-Columbiaanse en historisch gebouwde erfgoedlocaties

Archeologe Irene Meulenberg en directeur Stephen Fokké van Stichting Gebouwd Erfgoed bezoeken Maya archeologische locaties in Belize

(Bron foto: Breaking Belize News)

Een twee personen tellend team uit Suriname arriveerde 16 juni in Belize om een ​​technische uitwisseling van twee weken aan te gaan met autoriteiten in de cultuursector van Belize. De uitwisseling, die wordt gefinancierd door UNESCO, is fase 1 van een project waarin Belize en Suriname expertise zullen delen over de manier waarop Pre-Columbiaanse archeologische en historische historische gebouwen met erfgoed bewaard en beheerd worden. 

Als een van de landen waar oude archeologische vindplaatsen van de Maya's zijn, heeft Belize een goed ontwikkeld programma in Maya-archeologie. Evenzo staat de binnenstad van Paramaribo op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO met Nederlandse koloniale forten en houten architectuur.


Het Surinaamse team omvatte beleidsambtenaar en archeologe Irene Meulenberg en directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed en Paramaribo Werelderfgoed-manager, Stephen Fokké.

Tijdens hun verblijf bezocht het Surinaamse team historisch gebouwde erfgoedsites in 6 gemeenten, verschillende Maya archeologische vindplaatsen, historische begraafplaatsen en namen deel aan een opgraving op een van de Maya archeologische vindplaatsen.


Het team zal rapporteren over hun observaties en bevindingen en zal aanbevelingen doen voor de verbeterde instandhouding en het beheer van de archeologische en gebouwde archeologische sites van Belize. Het Belize-team reist in de eerste twee weken van oktober 2019 naar Suriname, op een soortgelijke missie.

Naast observaties en aanbevelingen, zullen beide landen een kaderdocument ontwikkelen dat de gevolgen van klimaatverandering op Pre-Columbiaanse en historische periodes moet aanpakken. Het Surinaamse team verliet Belize op 30 juni.

* Starnieuws neemt bericht op zaterdag 13 juli over zònder bronvermelding.....

(Suriname Mirror/Breaking Belize News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten