woensdag 27 maart 2019

Suriname wil overleg met Brazilië over omruilen Braziliaanse munt real tegen Surinaamse dollar

Governor CBvS ← Van Trikt: 'Ik zou dit met de Centrale Bank van Brazilië moeten arrangeren'

Minister Tsang →: 'Daarmee willen we bewerkstelligen dat Brazilianen ook een real-rekening kunnen openen in Suriname'


Suriname gaat in gesprek met Brazilië om de mogelijkheid te creëren voor het omruilen van de Braziliaanse real tegen de Surinaamse dollar. Dit kan niet alleen handel en toerisme tussen de twee landen bevorderen, maar zou ook de druk op de Amerikaanse dollar kunnen verminderen, aldus minister Stephen Tsang van Handel & Industrie dinsdag in hotel Torarica bij de opening van een workshop over de voordelen die de opkomende aardoliesector voor het Surinaamse bedrijfsleven kan hebben, zo schrijft de Ware Tijd woensdag 27 maart 2019.

De bewindsman zegt, dat hij dit voorstel al heeft besproken met de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Governor Robert van Trikt zegt, dat het tot de mogelijkheden behoort om een overeenkomst met Brazilië aan te gaan. 'Het is een bestaand product op de internationale markt. Ik zou dit met de Centrale Bank van Brazilië moeten arrangeren.' 

Intussen is deze zaak al besproken met de ambassadeur van Brazilië in Suriname. Binnen hoeveel tijd een dergelijke overeenkomst gesloten zou kunnen worden, kan de governor nog niet aangeven. De officiële gesprekken moeten nog op gang komen. Als het aan minister Tsang ligt gebeurt dit al heel gauw. Hij stelt, dat met de aardolievondsten voor de Guyanese kust de drie Guyana's 'de nieuwe hotspot' in de wereld zijn geworden. Zelfs zonder grote aardolievondsten in Surinaamse wateren kunnen de activiteiten in Guyana bijdragen aan een sterke economische groei in Suriname, meent hij. Lokale kleine en middelgrote bedrijven zouden hiervan kunnen profiteren. Zij zouden meer werkgelegenheid kunnen schappen en de kans krijgen om uit te groeien.

Ter bevordering van de handel in de regio heeft Tsang daarom gesprekken gevoerd met Van Trikt 'om te kijken naar de mogelijkheden om handel met de buurlanden te verbeteren'.

De minister merkte op dat Brazilië een strak beleid voert waarbij passagiers slechts een beperkt bedrag aan Amerikaanse dollars uit het land mogen meenemen. Door deze valutabeperking worden Brazilianen die naar Suriname komen beperkt in hun bestedingen. Met de CBvS-governor is gesproken om het mogelijk te maken, dat de real bij lokale banken kan worden ingewisseld. 'Daarmee willen we bewerkstelligen dat zij ook een real-rekening kunnen openen in Suriname', aldus Tsang. Dit zou kunnen zorgen voor minder druk op de Amerikaanse dollar. Het zou hierdoor ook mogelijk moeten worden dat Braziliaanse garimpeiro's met reals betaald worden voor hun goud.

De bewindsman is ook voorstander van een valutadeal met Guyana. 'Op dezelfde manier kijken we naar mogelijkheden om de Guyanese dollar in Suriname te kunnen inwisselen.' Tsang benadrukt dat de activiteiten in de aardolie- en gasactiviteiten die nu op gang komen spin-offeffecten zullen hebben naar de handel, dienstverlening, toerisme en horecasector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten