woensdag 27 maart 2019

Brazilië gaat door met plannen bouw ​​grote waterkrachtcentrale Bem Querer in noordelijke grensstaat Roraima

(Bron: Aimbere Freitas)
Roraima is als enige deelstaat afhankelijk van stroom uit Venezuela

- Sinds 7 maart heeft Roraima geen stroom van Venezuela ontvangen
- Ontwerp dam controversieel vanwege uitgestrekte gebied dat zou worden overstroomd, 519 vierkante kilometer


De Braziliaanse overheid heeft de studies om een ​​grote waterkracht- centrale in de noordelijke grensstaat Roraima te bouwen hervat, een staat die momenteel nog afhankelijk is van het wankele Venezolaanse elektriciteitsnet, zeiden functionarissen van het staatsenergieplanningbureau EPE (Empresa de Pesquisa Energética) aan persbureau Reuters.

Roraima, de enige staat die niet verbonden is met het nationale netwerk van Brazilië, heeft herhaaldelijk te kampen gehad met tekort aan elektriciteit die het koopt in Venezuela, dat een ernstige economische crisis doormaakt en grote stroomstoringen.

Roraima heeft sinds 7 maart geen stroom van Venezuela gekregen, zei het Braziliaanse ministerie van Energie dinsdag 26 maart 2019.

Het Roraima-damproject, genaamd Bem Querer, zou waarschijnlijk investeringen van ongeveer 6 miljard reais ($ 1,55 miljard) eisen. Het ontwerp is controversieel vanwege het uitgestrekte gebied dat zou worden overstroomd - geprojecteerd op 519 vierkante kilometer, bijna de grootte van het Amerikaanse eiland in de Stille Oceaan van Guam.

'Naar onze mening zou het het hydro-elektrische project van de Amazonr zijn, als het gebouwd is', zegt Ciro Campos, onderzoeker bij de milieugroep Instituto Socioambiental (ISA).

Het milieuvergunningsproces voor de dam kan volgend jaar van start gaan en een bouwvergunning zou in 2021 klaar kunnen zijn voor particuliere investeerders, zei Elisângela Medeiros de Almeida, EPE's milieudeskundige.

Nieuwe waterkrachtcentrales in de Amazone zijn de laatste jaren van de tafel gevallen door de politieke terugslag van de enorme Belo Monte-dam in de Xingu-rivier in de staat Pará, die naar verwachting een capaciteit van 11.233 megawatt zal hebben als hij klaar is. Hoewel het als cruciaal wordt beschouwd om de toekomstige stroomvoorziening in de regio te garanderen, heeft Belo Monte een felle tegenstand ondervonden van lokale inheemse groepen en de wereldwijde milieuactivistenbeweging, waaronder 'Avatar'-regisseur James Cameron.

De minister van Milieu van Brazilië, Ricardo Salles, zei echter dat de regering maandag open zal staan ​​voor de evaluatie van nieuwe waterkrachtprojecten in de Amazone op hun merites.

Het voorgestelde Bem Querer-project zou pas in 2027 'live' gaan. Tot die tijd zal Roraima afhankelijk zijn van thermische opwekking terwijl het niet verbonden is met het nationale net, iets dat zou kunnen gebeuren met een project voor een nieuwe energietransmissielijn afkomstig van Manaus, hoofdstad van naburige staat Amazonas.

(Suriname Mirror/VoA News/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten