woensdag 27 maart 2019

ABOP en Seeka tekenen definitieve samenwerkingsovereenkomst met oog op 2020-verkiezingen

'Roep marrongemeenschap om weer samen te werken is niet voorbijgegaan aan ABOP en Seeka'


De ABOP en Seeka zullen vandaag, woensdag 27 maart 2019, een definitieve samenwerkingsovereenkomst tekenen. Op 10 oktober vorig jaar, op de Dag van de Marrons, hadden de voorzitters Ronnie Brunswijk (ABOP) en Paul Abena (Seeka) reeds een intentieverklaring om samen te werken, ondertekend te Dritabiki. Nu is het zover om de samenwerking formeel te bezegelen, zo schrijft Starnieuws. 

Eerder was er reeds een samenwerking tussen ABOP, Seeka en de BEP. Partijen zijn echter uit elkaar gegaan. In de intentieverklaring staat dat 'de roep van de Marron-gemeenschap, dat de partijen die deel uitmaakten van de A Combinatie, wederom samenwerken, is niet voorbijgegaan aan de leiding van de politieke partijen ABOP en Seeka'.


De twee partijen hadden elk drie personen voorgedragen strategieën te ontwikkelen om diepgang te geven aan de intentie die overeengekomen is. Dit in belang zijn van de samenleving, in het bijzonder de achtergestelde groepen.

Deze samenwerking komt tot stand in een periode waarbij in De Nationale Assemblee een wetsontwerp in behandeling is om pre-electorale combinaties formeel niet te staan. ABOP-fractieleider Brunswijk is fel gekant tegen deze wijziging. Hij stelde gisteren bij de behandeling in het parlement, dat dit tegen de democratische principes is. De pre-electorale samenwerking wordt verboden, terwijl na de verkiezing partijen met elkaar moeten samenwerken om een coalitie te kunnen vormen.

De behandeling van de wet wordt morgen voortgezet. Bij aanname van de wetswijziging zullen alleen individuele partijen zich kunnen inschrijven voor deelname aan de verkiezing. Dit houdt echter niet in dat er geen samenwerking onderling tussen partijen mogelijk is. Partijen kunnen een nieuwe combinatie oprichten en toch deelnemen aan de verkiezingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten