woensdag 27 maart 2019

Braziliaanse president Bolsonaro keurt herdenking staatsgreep 1964 goed

Golf van kritiek via (social) media op besluit Bolsonaro

(Bron foto: publimetro)
'Wie de staatsgreep van 64 looft, is blij met marteling, verbanning, censuur en de dood!'


Een golf van kritiek overspoelde Braziliaanse sociale media en nieuwsuitzendingen nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro een bericht had goedgekeurd om 31 maart 1964 te herdenken als de dag van het begin, van wat hij als voormalig legerkapitein, de 'Revolutie van 64' noemt.

Maar, voor velen luidt de dag het begin in van de eenentwintig jaar durende militaire dictatuur in Brazilië, die duizenden doden achterliet en honderden vermisten. 'De staatsgreep van 1964, zonder enige twijfel of historisch revisionisme, was een gewelddadige actie en ondemocratische breuk van de constitutionele orde', aldus de verklaring van het Federale Parket voor de Rechten van de Burger (PFDC, Procuradoria Federal dos Direitos do Cidadão) van dinsdag 26 maart 2019.


Woordvoerder van de president Otávio Rêgo Barros vertelde dinsdag tegen journalisten, dat de president de term 'staatsgreep' betwist om de regimeverandering in 1964 te classificeren:


Volgens de PFDC is een viering van de omverwerping van toenmalig president João Goulart op die dag 'de verdediging van het gebrek aan respect voor de democratische rechtsstaat'.

Andere publieke functionarissen hebben ook kritiek op de steun van de president. 'Een president van de republiek die de herdenking van de staatsgreep van 64 eist, ontkent juist het mandaat dat hij heeft gekregen: het regime dat de stem van de bevolking verheerlijkt', zei parlementslid Chico Alencar op zijn social media-account. 'Wie de staatsgreep van 64 looft, is blij met marteling, verbanning, censuur en de dood!', besloot Alencar:




Niet alleen publieke figuren, maar de gemiddelde Braziliaan is woedend over de goedkeuring van de president. 'Ik voel zo'n grote afkeer van deze ***, mijn grootvader was een slachtoffer van de coup van 64, hij stierf als gevolg van marteling, hij was gewoon een boer. Een familieman is vermoord door een regime en nu willen ze het vieren?', schreef de man uit Mato Grosso, die zichzelf Benedictus noemt.

Verwacht wordt dat de boodschap zondag in barakken en militaire garnizoenen in het hele land zal worden gelezen. Op dezelfde dag beloven demonstranten om de straat op te gaan om te protesteren.



(Suriname Mirror/The Rio Times/telesurtv.net/The Brazilian Report/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten