dinsdag 12 maart 2019

Twee agenten in Rio de Janeiro gearresteerd verdacht van moord op politica Marielle Franco en haar chauffeur

Verdachten zijn leden van de militaire politie



Twee politieagenten zijn vandaag, dinsdag 12 maart 2019, in Rio de Janeiro gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord in maart 2018 op het zwarte gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur, zo heeft de nieuwssite G1 gemeld met aanhaling van gerechtelijke bronnen.

De 38-jarige Marielle Franco, een gemeenteraadslid van Rio, werd vorig jaar in haar auto doodgeschoten. Ook haar chauffeur overleefde de aanslag niet.

Franco zetelde voor de linkse partij PSOL (Partido Socialismo e Liberdade) in de gemeenteraad en was sterk geëngageerd tegen racisme, homofobie en politiegeweld.


Het drama lokte destijds massale betogingen uit in heel Brazilië.

Voor de moorden zijn nu twee leden van de militaire politie opgepakt. De ene zou de schoten hebben afgevuurd vanuit een auto, terwijl de andere aan het stuur zou hebben gezeten.


Volgens de diensten van de procureur die met de strijd tegen georganiseerde misdaad belast is, werd de moord gedurende drie maanden nauwkeurig voorbereid.

Rio de Janeiro wordt sinds een twintigtal jaar geconfronteerd met het fenomeen van milities, groepen van agenten of ex-agenten die de wet stellen in de favela’s, de Braziliaanse krottenwijken.


Erika Guevara-Rosas, directrice Americas bij Amnesty International, zei in een reactie: 'Deze week markeert een jaar nadat Marielle Franco op brute wijze werd gedood, in een aanval die de vele gemeenschappen verwoestte waarvoor zij vocht, die zij moest verdedigen. Marielle's moord was een flagrante poging om een dappere mensenrechtenverdedigster het zwijgen op te leggen, die haar leven had gewijd aan het pleiten voor vrouwen, LGBTI-mensen en zwarte jeugd in Rio favelas.'


'Deze arrestaties zijn het eerste teken van vooruitgang in een onderzoek dat nauwelijks is voortgang vond sinds de moorden. We roepen de Braziliaanse autoriteiten op ervoor te zorgen dat onderzoeken onafhankelijk en onpartijdig zijn en om alle verantwoordelijken, inclusief degenen die het misdrijf hebben besteld, voor het gerecht te brengen in eerlijke processen. Er is geen betere manier om de geweldige erfenis van Marielle Franco te eren dan door zich in te zetten om mensenrechtenverdedigers te beschermen en ervoor te zorgen dat zij hun vitale werk veilig kunnen voortzetten.'

(Suriname Mirror/OGlobo/Amnesty International/Folha de S.Paulo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten