dinsdag 12 maart 2019

Braziliaanse president Bolsonaro onder vuur voor Twitterr-aanval op journaliste die schreef over een schandaal inzake zijn zoon

'Bolsonaro is Fake News' werd een top hash-tag in Brazilië


De Braziliaanse Orde van Advocaten heeft maandag 11 maart 2019 president Jair Bolsonaro veroordeeld wegens een Twitter-aanval op een journaliste die kritische stukken over het gezin Bolsonaro heeft geschreven voor een van de grootste kranten van het land.

Bolsonaro plaatste zondagnacht een misleidende tweet en zei, dat uitspraken van Constanca Rezende van de krant O Estado de S. Paulo waren opgenomen toen ze zei, dat ze het leven van Bolsonaro's zoon, Flavio, wilde verpesten en de president wilde beschuldigen. Bolsonaro's aanval 'toont niet alleen een gebrek aan betrokkenheid bij de feiten, maar ook, serieuzer, het gebruik van zijn machtspositie om te proberen media-uitingen en journalisten te intimideren', zei de Orde in een verklaring.


Rezende heeft bericht over een corruptieschandaal dat een schaduw heeft geworpen over de eerste maanden van de regering . Het schandaal handelt over vermeende onregelmatige betalingen aan Flavio Bolsonaro, een senator die de oudste zoon van Bolsonaro is, evenals aan de vrouw van Bolsonaro, Michelle Bolsonaro.

In de audio vertelt Rezende aan een man, die beweert een universiteitsstudent te zijn die een paper onderzoekt: 'Deze zaak kan Bolsonaro in de problemen brengen.' Ze zei ook, dat ze gelooft dat de zaak tot afzetting kan leiden.

In een deel van de audio sprak Rezende in het Engels haar bezorgdheid uit, dat er niets van het onderzoek zou komen, een gemeenschappelijk lot van vele zaken in de grootste natie van Latijns-Amerika.

Gevraagd naar documenten in de zaak tegen Flavio Bolsonaro, waarover veel wordt bericht in de Braziliaanse media, legde Rezende uit dat ze vertrouwelijke documenten over audits kreeg via bronnen. De audio heeft verschillende pauzes en onvolledige frases.

In de tweet zei Bolsonaro, dat journalisten wilden 'de regering omverwerpen met chantage, desinformatie en lekken.' Bolsonaro zei ook dat Rezende 'de dochter is van Chico Otavio, een medewerker van O Globo', een dagblad onderdeel van het Globo-conglomeraat dat vaak een doelwit is van de aanvallen van Bolsonaro.

Ondertussen waren er vragen over de oorsprong van de audio. De audio werd voor het eerst gedeeld op zondag door de rechtse website Terca Livre, en Estado de S. Paulo meldde dat de auteur van het verhaal van Terca Livre in dienst is van een parlementariër van Bolsonaro's partij.


Er waren ook vragen over de vraag of Rezende erin is geluisd, vergelijkbaar met de manier waarop rechtse groepen in de VS nep-bronnen aan journalisten hebben aangeboden en zonder hun medeweten hebben vastgelegd.

Estado de S. Paulo meldde, dat Rezende werd benaderd door iemand genaamd Alex McAllister, die 'vermoedelijk een student was die geïnteresseerd was in het doen van een vergelijkende studie tussen Donald Trump en Jair Bolsonaro.' McAllister en Rezende spraken op 23 januari, volgens de krant. De mannelijke stem die in Amerikaans-Engels tegen Rezende spreekt, klinkt alsof hij door een filter is gehaald.

(Suriname Mirror/FOX News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten