maandag 25 februari 2019

SUR-CAD: 'Het AZP kiest eerder voor monopolie, meer dan het redden van een mensenleven'

SUR-CAD werd gesommeerd te stoppen met levensreddende handelingen ten behoeve van verkeersslachtoffer


SUR-CAD (Suriname Centrale Ambulance Dienst)/117 is verontwaardigd, dat ze afgelopen zaterdag gesommeerd werd te stoppen met levensreddende handelingen ten behoeve van een verkeersslachtoffer. Terwijl elke seconde telt in dit soort situaties werd de High Care Advanced Ambulance en Quick Responder van SUR-CAD, die als eerste binnen twee minuten op de plek van het verkeersongeluk was en het slachtoffer hielp, weggestuurd. 

In een uitgebracht bericht (zie onderaan) zegt SUR-CAD, dat ze bij latere aankomst van een ambulance van het AZP in opdracht van een AZP-verpleegkundige via de politie gesommeerd werden te stoppen met het verlenen van medische assistentie en terug te keren naar de basis. Dit terwijl het slachtoffer onmiddellijke medische hulp nodig had en elke seconde aan het verliezen was.

SUR-CAD zegt dit ten zeerste te betreuren, omdat zij de overlevingskansen eventueel verruimd konden hebben.

'Voor ons als organisatie is het nu duidelijk, dat het AZP eerder kiest voor monopolie meer dan het redden van een mensenleven', zegt SUR-CAD.

De 52-jarige bromfietser, die aangereden werd door een dronken automobilist, kwam uiteindelijk te overlijden:

'Als dienstverlenende organisatie in de medische sector, zijn wij VERPLICHT een ieder in zulke bovenstaande situaties hulp te verlenen, ongeacht het incident of betrokken persoon. Dit recht hebben de desbetreffende autoriteiten het slachtoffer onbewust ontnomen en worden wij, door partijen zoals het AZP, belemmerd om ons ingezworen plicht na te komen', aldus de organisatie in de verklaring:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten