maandag 25 februari 2019

President Duque, Colombia: 'Regime van Venezolaanse machthebber Maduro moet krachtiger worden omsingeld'

Amerikaanse vicepresident Pence stelt meer sancties tegen Venezuela in het vooruitzicht

(Bron foto: Twitter)
In totaal zijn 156 leden Venezolaanse veiligheidsdiensten gedeserteerd en overgelopen naar Colombia sinds zaterdag 23 februari


Het regime van de Venezolaanse machthebber Nicolás Maduro moet 'krachtiger en doelmatiger worden omsingeld'. Dit zei de Colombiaanse president Iván Duque op een bijeenkomst van Latijns-Amerikaanse tegenstanders van Maduro in Bogota.

Colombia en Peru hebben wel laten weten geen voorstander te zijn van militair ingrijpen, iets wat de VS niet uitsluit.


Duque sprak er samen met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence met de zelf uitgeroepen interim-president van Venezuela, oppositieleider Juan Guaidó. Pence stelde meer sancties tegen Venezuela in het vooruitzicht.



Parlementsvoorzitter Guaidó betwistte eerder dit jaar de herverkiezing van Maduro, die stelt te zijn herkozen en nog jaren president te blijven. Maduro heeft het gekozen parlement in 2017 aan de kant geschoven en regeert vooral met hulp van militairen en een trouwe rechterlijke macht.

De veertien landen die in Bogota bijeengekomen zijn, heten de Groep van Lima en willen Venezuela helpen door het falende en corrupte regime van Maduro te beëindigen.

In totaal 156 leden van de Venezolaanse veiligheidsdiensten zijn gedeserteerd en overgelopen naar Colombia sinds zaterdag. Dat zegt de Colombiaanse migratiedienst.

(Bron foto: AFP)
De internationale spanningen over de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro blijven intussen toenemen. Onder de overlopers zouden 146 leden van de strijdkrachten zijn uit het departement Norte de Santander, waar de Colombiaanse grensstad Cúcuta onder valt, en 10 uit Arauca, dat meer in het zuiden is gelegen. De migratiedienst zegt niets over de rang van de militairen en politiemannen.

Oppositieleider Juan Guaidó, die door een vijftigtal landen beschouwd wordt als interimpresident, beloofde amnestie voor leden van de veiligheidsdiensten die de regering van Maduro de rug zouden toekeren. De eerste deserteurs liepen zaterdagvoormiddag over, voor er vanuit Cúcuta vrachtwagens met humanitaire hulp zouden vertrekken, hulpgoederen afkomstig vanuit de VS.

Huidig president Maduro vermoedt dat ze een verhulde manier zijn om zijn regime omver te werpen.

(Suriname Mirror/Belga/De Telegraaf/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten