maandag 25 februari 2019

VES wil met minister Hoefdraad begroting 2019 verbeteren

Stanley Raghoebarsing: 'Assemblee moet zich niet belachelijk maken door begroting te behandelen'


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is bereid om samen met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën te kijken naar de begroting. Er kan een veel betere begroting worden opgesteld, want het gat is nu te groot. De begroting monetair financieren zal mensen nog meer verarmen, aldus VES-voorzitter Winston Ramautarsing zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, zo bericht Starnieuws maandag 25 februari 2019.



Panellid Stanley Raghoebarsing, ex-minister tevens econoom, zei dat een begrotingstekort van bijkans 40% een drama is. Internationaal is de norm 3%. De kern van het probleem is volgens hem het beleid van de regering. De ontvangsten zijn niet voldoende om rente, schulden en alle ambtenaren te betalen. De Nationale Assemblee moet zich niet belachelijk maken door deze begroting in behandeling te nemen, vindt Raghoebarsing. De begroting moet teruggenomen worden en er moet opnieuw eraan gesleuteld worden. De regering moet haar huiswerk goed maken, aldus Raghoebarsing.

Ramautarsing merkte op, dat door de begroting monetair te financieren de druk op de wisselkoers wordt verhoogd. De prijzen zullen omhoog gaan hierdoor. Zo worden mensen verder het graf in geholpen.

Op basis van objectieve gronden kan worden aangetoond dat het beleid desastreus zal zijn. Daarom biedt de VES nogmaals aan om samen met de minister de begroting door te nemen. Er kan nog flink gesnoeid worden en ook de uitgaven worden vergroot door corruptiegevoelige zaken aan te pakken en beter belasting te innen bij mensen die niet betalen. Het is te doen, volgens Ramautarsing, om een betere begroting te maken. Niet omdat de regering de meerderheid heeft in het parlement, kan deze begroting in behandeling worden genomen en goedgekeurd.

'Wij staan niet aan de kantlijn en leveren kritiek, wij willen meehelpen', stelde de VES-voorzitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten