zondag 10 februari 2019

2018 Was het meest gewelddadige jaar voor de journalistiek in Colombia sinds 2006

Meer dan 477 aanvallen op de persvrijheid in 2018, 57% meer dan in 2017


'Autoriteiten van Colombia lsten chronisch na om schendingen van de persvrijheid, en met name de moorden op journalisten, effectief te onderzoeken'


Het jaar 2018 was het meest gewelddadige voor de journalistiek in Colombia's sinds 2006, aldus Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP, in haar jaarverslag.

Volgens de FLIP, die de persvrijheid verdedigt en schendingen sinds 2006 aan de kaak stelt, vonden vorig jaar meer dan 477 aanvallen op de persvrijheid plaats, 57% meer dan in 2017 en 120% meer dan in 2016.



Doodsbedreigingen zijn verreweg de meest voorkomende vorm van agressie geworden, zegt de FLIP, na de registratie van 256 zaken die vorig jaar 200 slachtoffers maakten. Deze opmars van deze misdaad werd zo alarmerend, dat 19 internationale organisaties en ambassades de Colombiaanse regering aanschreven om actie te ondernemen, maar het mocht niet baten.



De tweede meest voorkomende vorm van schendingen van de persvrijheid was pesterijen, die 50 journalisten in 2018 troffen.

Colombiaanse staatsambtenaren, met name civiele functionarissen, waren veruit de meest prominente agressors in de geregistreerde gevallen van aanvallen op persvrijheid. In 180 gevallen kon echter geen dader worden vastgesteld.

Journalisten die doodsbedreigingen kregen in Colombia:



De FLIP bekritiseert de autoriteiten van Colombia voor hun chronisch nalaten om schendingen van de persvrijheid, en met name de moorden op journalisten, effectief te onderzoeken. Sinds 1977 zijn 158 journalisten in Colombia vermoord. In 79% van deze gevallen is nooit vooruitgang geboekt. Slechts in 28 gevallen werden de moordenaars veroordeeld, in vier gevallen werden de mensen die de moorden hadden bevolen veroordeeld en slechts in één geval werden zowel de moordenaars als de meesterbreinen veroordeeld.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/FLIP/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten