zondag 10 februari 2019

Peru's milieu 'watchdog' onderzoekt lekkage mijnafval Cuajone-mijn in het Moquegua-gebied

'Stroom van een groenachtige oplossing in de Torata-rivier'


Peru's milieu 'watchdog' zei zondag 10 februari 2019, dat het onderzoek doet naar een lekkage van mijnafval in een eenheid van Southern Copper Corp, een van 's werelds grootste koperproducenten, naar een rivier in een gebied dat is getroffen door zware regenval. 

Het Organismo de Evaluación y Fiscalización Ambiental (OEFA) zei, dat de lekkage plaatsvond in het gebied van afvalafzetting van de Cuajone-mijn van Southern Copper, gelegen in het Moquegua-gebied, ongeveer 5.860 kilometer ten zuidoosten van Lima.


OEFA-onderzoekers in de Cuajone-mijn zeiden, dat een 'stroom van een groenachtige oplossing' in de Torata-rivier sinds vrijdag is gestopt. 'Volgens een voorlopig rapport van het bedrijf was het milieu noodgeval het gevolg van extreme regenval in de zuidelijke zone van het land en als gevolg daarvan hebben ze het noodplan van de mijnbouweenheid geactiveerd', zei de OEFA, in handen van de staat, in een persbericht.

Vertegenwoordigers van Southern Copper, dat wordt gecontroleerd door Grupo Mexico, waren niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.



Zware regenval in het zuiden van Peru heeft minstens vijf mensen gedood en honderden huizen sinds vorige week beschadigd, volgens de autoriteiten.

Het OEFA-onderzoek zal de oorzaak van de lekkage, de verantwoordelijkheid ervoor en de waarschijnlijke impact bepalen, aldus het agentschap.

Jorge Chavez, het hoofd van het Peruaanse Instituto Nacional de Defensa Civil (Indeci), zei dat ten minste vijf mensen zijn gedood en drie anderen sinds vrijdag zijn vermist in modderstromen in de zuidelijke regio's Moquegua en Tacna. Ongeveer 1.600 huizen zijn verwoest of aangetast door regen dat zou voortduren tot woensdag, voegde hij eraan toe.

De regering van de Peruaanse president Martín Vizcarra heeft noodsituaties uitgeroepen in verschillende provincies en districten in zes regio's van het land als gevolg van hevige regenval en overstromingen. Vizcarra reisde in het weekend naar het zuiden van het land en beloofde het leger en de humanitaire hulp voor de getroffenen te sturen.


(Suriname Mirror/La Republica/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten