zondag 10 februari 2019

Ruim 50 wilde nijlpaarden van drugsbaron Escobar in Colombia bedreigen ecosysteem en veiligheid lokale bevolking

Escobar smokkelde vier nijlpaarden naar zijn ranch, Villa Napoles, voor zijn privé-dierentuin


Meer dan 50 wilde nijlpaarden, achtergelaten door de beruchte drugsbaron Pablo Escobar in Colombia, bedreigen zowel het ecosysteem als de veiligheid van de lokale bevolking, maar niemand weet wat ze met de Afrikaanse dieren aan moeten.

Escobar smokkelde vier nijlpaarden naar zijn voormalige ranch, Villa Napoles, als een aanvulling op zijn privé-dierentuin, die de thuisbasis was van honderden exotische (en illegale) dieren, waaronder neushoorns, olifanten en giraffen.


Tegen de tijd dat Escobar aan het begin van de jaren '90 in een schietpartij met de politie werd doodgeschoten, werden de meeste dieren verplaatst door de overheid - met uitzondering van de nijlpaarden.

Naar schatting zijn er nu meer dan 50 afstammelingen van de niet-inheemse dieren die vrij rondlopen en zwemmen in het gebied.

'Mensen vergaten de nijlpaarden', zegt David Echeverri van CORNARE, het milieuagentschap dat verantwoordelijk is voor het volgen en beheren van de nijlpaarden, aan CBS News.



Colombia is nu de enige plek op aardemet in het wild levende nijlpaarden buiten Afrika, en de dieren zijn vaak de belangrijkste attractie op het landgoed, dat in 2007 werd omgetoverd tot een pretpark. Het grootste deel van de groep is er nog steeds, maar het is moeilijk om ze ingesloten te houden, en het is gebruikelijk dat sommigen weten te ontsnappen naar het lokale dorp.

Echeverri zegt, dat terwijl de lokale bevolking liefdevol verwijzen naar hun 'dorpsdieren', de drie ton wegende dieren zijn een 'gevaarlijke' en 'territoriale' soort.

Er zijn geen aanvallen gemeld, maar de nijlpaarden worden ook beschuldigd van het verdringen van inheemse dieren in het wild en de snelgroeiende poppullatie zal alleen maar moeilijker onder controle te krijgen zijn, waarschuwt de wildlife-expert.

Nijlpaardpopulatie beheersingsopties zijn echter verre van eenvoudig. Echeverri verwierp het doden van de dieren en stelde in plaats daarvan voor om de dieren te verplaatsen of te steriliseren, maar beiden zijn kostbaar.

(Suriname Mirror/RT/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten