maandag 14 januari 2019

Winti duman Elly Purperhart (86) overleden

Purperhart heeft tot 2014 21 keer openbare switi watra op Onafhankelijkheidsplein gehouden


Winti duman Elly Purperhart (86) is overleden. Zij heeft tot 2014 maar liefst 21 keer de traditionele openbare switi watra op het Onafhankelijkheidsplein gehouden. Purperhart heeft een grote bijdrage geleverd aan de bewustwording van Afro-Surinamers over hun afkomst, hun cultuur en over hun religie, de Winti, zo meldt Starnieuws maandag 14 januari 2019.


Winti was bijna honderd jaar lang bij wet verboden in Suriname door het koloniale bewind. Ondanks een maatschappelijk klimaat van veel weerstand, is Purperhart erin geslaagd de wintireligie te verheffen en die vanuit de verboden sfeer van schemerige achtererven te brengen naar het hart van Paramaribo, op het Onafhankelijkheidsplein, zeggen de initiatiefnemers.

Naks heeft een boek uitgebracht over haar leven. Het boek getiteld D'uman, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart' is van de hand van Chandra van Binnendijk.

Purperhart heeft de jaarlijkse ‘Swit Watra Wasi’ op het Onafhankelijkheidsplein op 31 december 2014 overgedragen aan de Federatie van Afrikan Srananman. De traditie is voortgezet door deze organisatie. Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Federatie, zei bij de overdracht, dat zo de Afrikaanse beschaving behouden blijft. Jongeren worden op deze manier bewuster gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten