maandag 14 januari 2019

Terrorist Cesare Battisti na 40 jaar voortvluchtig gearresteerd in Bolivia en direct uitgeleverd aan Italië

Battisti veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf in Italië voor moord op 4 mensen in jaren '70 

(Bron foto: Twitter)

Na meer dan veertig jaar als voortvluchtige te hebben geleefd, waarvan dertien in Brazilië, is terrorist Cesare Battisti zaterdag 12 januari 2019 opgepakt in Santa Cruz de la Sierra in Bolivia. Zowel de Italiaanse als de Braziliaanse autoriteiten vierden de gevangenname en de deportatie van Battisti uit Bolivia rechtstreeks naar Italië.


'Felicitaties aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de gevangenneming van terrorist Cesare Battisti! Tot slot zal er recht worden gedaan aan de Italiaanse moordenaar en een vriend, een van de meest corrupte regeringen die ooit in de wereld bestond (PT)', aldus de tweet-boodschap van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.


Voor en na zijn verkiezing verdedigde Bolsonaro de uitlevering van Battisti. De Italiaanse ambassadeur in Brazilië, Antonio Bernardini, was een van de eerste buitenlandse functionarissen die Bolsonaro ontmoette na de presidentsverkiezingen van oktober en herhaalde het verzoek om uitlevering van Battisti.

De Italiaanse voortvluchtige vluchtte in december uit Brazilië, waarna president Michel Temer zijn uitlevering goedkeurde. Sindsdien is de Braziliaanse federale politie op zoek naar Battisti, onder meer in het huis van een goede vriend van voormalig president, Luiz Inacio Lula da Silva, en in een boot op de Amazone.

Met geruchten dat Battisti zou worden teruggestuurd naar Brazilië, verzochten verdedigingsadvocaten van het Hooggerechtshof van het land een habeas corpus om zijn transfer naar Italië te vermijden.


Wettelijk is Battisti niet aan Italië uitgeleverd, maar uit Bolivia gezet wegens illegale binnenkomst in het land.

In Italië is Battisti veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op vier mensen in de jaren 1970 toen hij deel uitmaakte van de Proletariërs, gewapend door het communisme, een arm van de Rode Brigades. Tijdens de presidentschappen van Lula en Rousseff mocht Battisti in Brazilië blijven en werd door die regeringen een politieke vluchteling genoemd.


(Suriname Mirror/El Deber/The Rio Times/Perfil/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten