maandag 14 januari 2019

President Nationale Assemblee van Venezuela korte tijd vastgehouden...

(Bron foto's: Twitter)
Auto met Juan Guaidó, op weg naar politieke rally, gestopt door gemaskerde veiligheidstroepen


De president van de Nationale Assemblee van Venezuela - een man die volgens sommigen de rechtmatige president van het land is - werd zondag 13 januari 2019 kort vastgehouden in een verwarrende reeks gebeurtenissen, die de regering onderdeel van een 'mediaspektakel' noemde, bedoeld om de socialistische regering te ondermijnen. 

Juan Guaidó was op weg naar een politieke bijeenkomst toen zijn auto werd gestopt op de snelweg door gemaskerde veiligheidstroepen van de SEBIN (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) die hem naar een ander voertuig brachten.



Maar, binnen enkele uren was hij weer vrij en richtte zich tot een menigte supporters aan de rand van Caracas.

Zijn polsen tonend, met rode strepen waar handboeien hadden gezeten, zei Guaidó dat de striemen 'symbolen van onderdrukking' waren, maar dat hij zich niet zou terugtrekken vanwege overheidsbedreigingen. 'Dit is een tijd voor dapperheid, weerstand en kracht', zei hij.



De Venezolaanse minister van Communicatie, Jorge Rodríguez, gaf de schuld van Guaidó's detentie aan valse veiligheidstroepen die de regering proberen te dwarsbomen door de prominente oppositiekandidaat te stoppen.

Sprekend met de door de staat gerunde VTV Televisie zei Rodríguez, dat de officieren zouden worden geschorst vanwege het vervaardigen van de 'show', waarvan hij opperde dat ze gepland was door de oppositie.
In een Tweet zei Guaidó, dat het incident het bewijs was dat er een 'instorting van de commandostructuur' was en suggereerde, dat de agenten hem hadden vrijgelaten tegen overheidsorders in, omdat ze 'hun principalen niet wilden verraden' of de wet overtreden. 
 
Het incident van zondag komt slechts drie dagen nadat president Nicolás Maduro een nieuwe termijn van zes jaar begon die velen in de internationale gemeenschap als onwettig beschouwen. De Verenigde Staten, Peru, Brazilië, Colombia en anderen hebben gezegd, dat de oppositie-gecontroleerde Nationale Vergadering de enige geldige regeringstak is en dat Guaidó het hoofd van een overgangsregering zou moeten zijn. Zondag veroordeelde de Lima-groep, waaronder Canada en 12 Latijns-Amerikaanse landen, de aanhouding van Guaidó en zei dat de Venezolaanse regering verantwoordelijk is voor de veiligheid van de Congresleden en hun families. 

Daarnaast herhaalde naburig Colombia zijn standpunt, dat de Nationale Vergadering de enige legitieme tak van de regering is en riep op tot 'herstel van de democratische orde', zodat 'alle Venezolanen in democratie en vrijheid kunnen leven'.

Maduro heeft de detentie van Guaidó niet rechtstreeks aan de orde gesteld, maar zei dat degenen die geloven dat Venezuela onder een 'dictatoriaal regime staat, absurd zijn'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een verklaring uitgegeven waarin Maduro de enige legitieme leider van het land wordt genoemd en waarin Washington wordt beschuldigd van een destabilisatiecampagne tegen de regering.

Het incident zondag is waarschijnlijk de eerste van vele confrontaties tussen Guaidó en Maduro, omdat het jonge Congreslid aangemoedigd wordt en internationale steun geniet. In Venezuela hebben sommigen ervoor gepleit dat hij als president wordt beëdigd - een provocerende stap die hij niet kan nemen. Na zijn vrijlating zondagmiddag schreef Guaidó op Twitter: 'Het regime wilde me vasthouden, maar niemand en niets kan ons tegenhouden.'



(Suriname Mirror/Miami Herald/Reuters/YouTube/El Nuevo Herald/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten