maandag 14 januari 2019

Wikipedia in zijn geheel geblokkeerd in Venezuela

Oppositieleider Juan Guaidó genoemd als ‘echte’ president van Venezuela


Sinds 12 januari is Wikipedia in zijn geheel geblokkeerd in Venezuela, aldus The Netblocks Group. Deze complete blokkade zou een gevolg zijn van een aanhoudende strijd op Wikipedia waarbij editors tegenstrijdige opvattingen plaatsten over het leiderschap van Venezuela. Zo wordt oppositieleider Juan Guaidó genoemd als ‘echte’ president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela in plaats van de door de recente stemming verkozen Nicolás Maduro.


Sinds 10 januari is het dispuut over de rechtmatige president van Venezuela verandert in een ware crisis. Velen geloven dat de uitslag van de presidentiële verkiezing die vorig jaar plaatsvond ongeldig is. Zij hebben oppositieleider Guaidó naar voren geschoven als ‘officiële’ president van Venezuela in plaats van de herkozen Maduro.

Beide kampen krijgen steun van verschillende bevolkingsgroepen en andere landen.

Deze politieke tumult heeft grote gevolgen voor het Zuid-Amerikaanse land dat al jaren in een staat van crisis is. De politieke situatie heeft er nu toe geleid dat, naast enkele lokale sites, ook Wikipedia in het land is geblokkeerd. Bewoners van Venezuela zouden alleen met een VPN (Virtueel Particulier Netwerk) nog toegang kunnen krijgen tot de site.

Het is tot nu toe nog onbekend wie deze blokkade heeft ingevoerd. Of het wordt doorgezet of binnenkort wordt opgeheven is eveneens nog onduidelijk. Andere Wikimedia projecten zoals Wikidata en Wikimedia Commons zijn nog wel toegankelijk.

Venezuela is hiermee het tweede land ter wereld, naast Turkije, dat Wikipedia in zijn geheel blokkeert.

(Suriname Mirror/Haaretz/VPN Gids/NetBlocks/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten