zaterdag 21 december 2019

Vrouwen in Surinaams leger mogen niet meer dan twee kinderen hebben

Deze regel geldt niet voor mannen...


Vrouwen die solliciteren bij het Nationaal Leger wordt gezegd dat ze niet meer dan twee kinderen mogen hebben. Is dat wel het geval, dan vallen ze al bij voorbaat buiten de selectieprocedure. Het wekt bevreemding bij de vrouwelijke sollicitanten, omdat deze regel niet geldt voor mannen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 december 2019. 

Een sollicitant vertelt, dat ze heeft moeten jokken over hoeveel kinderen ze heeft.

Oud-minister Ronald Assen van Defensie zegt, dat hij deze regel niet kent, omdat de wervings- en selectieprocedure indertijd niet onder de minister vielen. 'Ik stond ver van het wervingsbeleid. Het enige dat ik weet is, dat sollicitanten onder andere een medisch en psychologisch onderzoek moesten ondergaan.' Hij weet wel, dat er reeds toen vrouwen met kinderen werden aangenomen, maar niet of het aantal kinderen een selectiecriterium is geweest. 'Als zou blijken dat het kindertal de taakuitoefening bemoeilijkt, is er bij weigering geen sprake van discriminatie.''

De organisatie mag zelf aangeven dat ze een bepaald aantal kinderen kan hebben. 'Ik ken een geval van een vrouwelijke militair met kinderen, die een overtreding had begaan en een straf in het kamp moest uitzitten. Ze zat toen met oppas voor de kinderen. Er is toen besloten dat de kinderen mee mochten terwijl ze haar weekendstraf uitzat in het kamp.' Het betrof een vrouw die eerder ook al een paar dagen straf had gehad en de kinderen toen alleen thuis had gelaten. Ze had de buren wel gevraagd om een oogje in het zeil te houden. In Suriname kennen we het verschijnsel van veel meer alleenstaande moeders dan alleenstaande vaders, reageert hij op de opmerking dat mannen ook kinderen verwekken. Het is doorgaans zo - niet alleen in Suriname - dat de kinderen zich hechten aan de moeder en minder aan de vader.'

Van iemand die nog actief in de dienst is verneemt de Ware Tijd, dat alleenstaande moeders die reeds in het leger zijn veelal te kampen hebben met oppasproblemen als ze op detachering moeten. Dit zou een reden kunnen zijn voor het beperken van het kindertal.

Ex-minister van Defensie Ivan Fernald kan evenmin met zekerheid zeggen of de regel bestond toen hij verantwoordelijk was voor het ministerie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten