zaterdag 21 december 2019

Colombiaanse rechter: 'Uber moet per direct activiteiten beëindigen'

'Bedrijf heeft de mededingingsregels overtreden'


Colombia heeft Uber vrijdag 20 december 2019 opgedragen om zijn activiteiten in het Andes-land te beëindigen, onmiddellijk van kracht, nadat een rechter oordeelde dat het bedrijf de mededingingsregels had overtreden. 


Na een rechtszaak die door COTECH SA tegen Uber werd aangespannen, zei de Superintendencia de Industria y Comercio (SIC) dat het Amerikaanse bedrijf de marktregels had overtreden.

Uber heeft meer dan 2,3 miljoen actieve gebruikers in Colombia en ongeveer 88.000 chauffeurspartners. De app bestaat echter in een niemandsland in Colombia.


Het ministerie van Technologie acht apps voor legaal, terwijl transportautoriteiten zeggen dat ze tegen de wet zijn. In een verklaring zei de SIC dat Uber 'een aanzienlijk voordeel op de markt' heeft gegenereerd door transportdiensten voor particulieren te leveren via de toepassing ervan.

De SIC zei, dat het na analyse de Uber's ride-hailing-diensten beval 'het gebruik van de Uber-applicatie onmiddellijk te beëindigen'. De order is van toepassing op Uber, Uber X en Uber VAN.

Uber zei in een verklaring, dat het de uitspraak verwerpt en ging onmiddellijk in beroep. 'Deze beslissing weerspiegelt een censuur en is in strijd met het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat pogingen om Uber te blokkeren al heeft veroordeeld wegens schending van de neutraliteit van het web, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van internet', zei Uber in een verklaring.


Andres Barreto, hoofd van de SIC, bevestigde dat andere Uber-diensten, zoals voedselbezorgservice Uber Eats, niet verboden waren door de uitspraak. In augustus werd Uber bestraft met een boete van meer dan $ 629.000 voor het blokkeren van een administratief bezoek en het niet naleven van SIC-bestellingen.

(Suriname Mirror/Reuters/Canal RCN/El Espectador/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten