zaterdag 21 december 2019

Coalitie en oppositie stemmen in parlement voor aanname vier belastingwetten

Surinamers krijgen uniek Fiscaal Identificatienummer

'Heffing, inning en controle van belastingmiddelen moeten structureel worden verbeterd'


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren vier belastingwetten behandeld en met algemene dertig stemmen aangenomen. Ook leden van de oppositie hebben voor de nieuwe wetgeving gestemd. Het gaat om wijzigingen van de wet Inkomstenbelasting, de wet Loonbelasting en de wet Omzetbelasting en om een nieuwe wet die regels vaststelt voor toekenning van Fiscaal Identificatienummers (FIN). De vier wetten werden samen behandeld. Dit bericht vandaag, zaterdag 21 december 2019, de Ware Tijd.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons noemde de goedkeuring een belangrijke stap om de belastingwetgeving van het land te verbeteren. Minister van Financiën ad-interim.

Lekhram Soerdjan, wees erop dat zich wereldwijd ontwikkelingen voordoen waarop de overheid dient in te spelen. De Belastingdienst komt er niet onderuit om de hervormingen van de dienst ter hand te nemen en met die ontwikkelingen mee te gaan.

'De heffing, inning en controle van de verschillende belastingmiddelen moeten structureel worden verbeterd', aldus Soerdjan. De resultaten zullen volgens de minister leiden tot meer klantvriendelijkheid, 'maar, zeker ook tot inkomstenverhoging voor de Staat'.

Hij wees erop dat de Belastingdienst geconfronteerd wordt met verschillende uitdagingen waaraan de dienst het hoofd moet bieden. In dat kader passen modernisering van de verouderde belastingwetgeving en hervormingen van de organisatie van de dienst.

Soerdjan voerde aan, dat vooral de invoering van het FIN de belastinginning zal verbeteren. Misbruik van het FIN kan niet, legde hij uit. Elke belastingplichtige krijgt slechts één uniek nummer. Als onderdeel van de hervormingen zullen belastingplichtigen hun aangifte ook elektronisch kunnen doen. Met de FIN wordt het voor de belastingdienst gemakkelijker, zegt de minister, om informatie van de belastingplichtige te traceren, aangezien dat nummer voortaan gebruikt zal worden bij alle transacties die gekoppeld zijn aan belastingen. Dit zal ook het klantenbestand helpen actualiseren.

Intussen is er al een project gaande om de bestanden bij de belastingdienst op te schonen. Het huidige belastingsysteem wordt reeds vervangen door een moderner systeem, dat meer mogelijkheden biedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten