zaterdag 21 december 2019

Jogi (VHP) vermoedt 'ernstig geknoei' bij mogelijk onderhandse gunning voor uitbaggeren Surinamerivier

'Nu zitten we op meer dan helft december en we zien nog niets gebeuren door China Harbour Engineering'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vermoedt dat er ernstig is geknoeid bij de mogelijk onderhandse gunning voor het uitbaggeren van de Surinamerivier. Dit project is gegund aan het Chinese bedrijf China Harbour Engineering voor ruim 56 miljoen Amerikaanse dollar. 

Het Assembleelid vroeg donderdag bij de ingekomen stukken tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee, welk traject is gevolgd voor de gunning en of er een internationale aanbesteding is gehouden. Mocht de aanbesteding zijn gehouden, dan wil hij weten welke bedrijven eraan hebben meegedaan en hoe die zijn benaderd. Jogi wil ook de selectiecriteria weten.

'Het kan zijn dat er op papier wordt aangegeven dat er tien bedrijven gaan meedoen, maar in werkelijkheid slechts drie gevraagd zijn.' Jogi weet dat het bedrijf Boskalis ook heeft meegedongen, maar niet in aanmerking is gekomen omdat het pas in januari zou beginnen met het uitbaggeren, terwijl de regering een eerdere planning heeft. 'Nu zitten we op meer dan de helft van december en we zien nog niets gebeuren door China Harbour Engineering.'

Hij vermoedt dat de regering koste wat kost het project heeft willen geven aan dit bedrijf, zoals veel andere grote projecten aan Chinezen worden toegespeeld. De parlementariër noemt het onderhands gegunde Dalian 4-project voor 235 miljoen Amerikaanse dollar en het vervolg, Dalian 5, voor 205 miljoen dollar. 'Nu heb je alleen aan China voor bijna een half miljard Amerikaanse dollar gegund. Al dat geld gaat weg en blijft niet in Suriname. Wij zullen er niets van merken in de economie. Waar zijn de Surinaamse bedrijven en contractors die delen van het werk zouden kunnen uitvoeren?' 

Het is volgens de politicus bekend, dat Chinese bedrijven minderwaardige kwaliteit leveren en het niet nauw nemen met wetten en regels. Jogi wil ook weten waar de bagger zal worden gedumpt. Hij stelt dat het vrijwel zeker is dat er veel soorten vuil voorkomen op de bodem van de rivier en dat bij zo'n groot project rekening moet worden gehouden met de milieuaspecten en eventuele schade voor de mens.

Voor dit project heeft de regering het ingenieursbureau Lievense Engineering Contracting in de arm genomen om het werk te beoordelen. Maar, volgens Jogi is niet bekend wie de mensen achter het bedrijf zijn. Dit bureau zou verantwoordelijk zijn geweest voor het opstellen en mede organiseren van de aanbesteding en gunning. 'Maar, we hebben ook een situatie gehad bij het Academisch Medisch Centrum dat in Wanica moest komen. Toen was er ook al een bureau in de arm genomen voor vier miljoen Amerikaanse dollar, maar het ziekenhuis staat nergens', zegt Jogi.

Volgens hem heeft de regering een slecht trackrecord waardoor het nodig is om alles wat ze doet onder een vergrootglas te plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten