zaterdag 21 december 2019

Belangrijke handreiking Refineria di Kòrsou (RdK) aan Isla-bonden

RdK neemt betalingen in kader afvloeiingsregeling met PdVSA op zich


Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) heeft de Isla-bonden gisteren een belangrijke handreiking gedaan door de betalingen die zij in het kader van de afvloeiingsregeling met PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) zijn overeengekomen op zich te nemen en dit in natura met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij te verrekenen. Dit kan worden afgeleid uit een brief van interim-directeur van RdK Marcelino de Lannoy, aan de vakbondsleiders van PWFC (werklieden raffinaderij) en Apri (stafpersoneel), aldus vandaag, zaterdag 21 december 2019, het Antilliaans Dagblad.

Het schrijven is ook gericht aan directeur Vanessa de las Nieves Flores Oisani van Refineria Isla Curaçao, dochter van Petróleos de Venezuela.

Met het aanbod van RdK wordt een obstakel weggenomen om de afvloeiingsregeling voor de circa duizend werknemers ten uitvoer te brengen. De Lannoy geeft aan, dat dit in principe verder losstaat van de overheids-nv RdK, die eigenaar is maar niet de operator van de raffinaderij, echter - zo schrijft de interim-directeur - ‘in het belang van de werknemers en de gemeenschap als geheel zijn wij altijd bereid te helpen’.

Hij wijst erop, dat de uitbreiding van de vrijwaring van de Amerikaanse sancties tegen Venezuela, zoals door RdK op 22 november van OFAC (Office of Foreign Assets Control) in Washington verkregen, mogelijkheden biedt om toch de nodige betalingen te doen aan het Isla-personeel.

RdK is bereid deze van OFAC verkregen faciliteiten in te zetten en daarvoor van Isla/PdVSA dezelfde waarde die de afvloeiingsregeling vertegenwoordigt in petroleum of petroleumproducten te ontvangen, deze vervolgens te commercialiseren en de opbrengsten hieruit op instructies van de bonden PWFC en Apri aan de werknemers uit te keren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten