vrijdag 6 december 2019

Brandweer in de weer om samenleving te informeren over - risico's van - vuurwerk

(Bron foto's: NII)
Brandweer voert in vuurwerkperiode communicatie naar gemeenschap toe op


De brandweer zal gedurende de vuurwerkperiode de communicatie naar de gemeenschap toe opvoeren. Vuurwerk mag al vanaf 1 december geïmporteerd worden, terwijl de afschietperiode is vastgesteld van 27 december tot en met 1 januari. 

Ulrich Coats, voorlichter van het Korps Brandweer Suriname (KBS), zegt donderdag 5 december 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat er reeds een aanvang is gemaakt met de communicatie naar de samenleving toe betreffende vuurwerkveiligheid. Er zijn scholen, organisaties en bedrijven bezocht.

De brandweer neemt zaterdag deel in Saramacca aan een trim- en wandelloop van Staatsolie en van die gelegenheid zal gebruik worden gemaakt om de burgerij van informatie te voorzien. De brandweer zal ook surveilleren in wijken, voornamelijk daar waar het risico op vuurwerkincidenten het hoogst is.

Om zoveel als mogelijk de communicatie naar de gemeenschap toe op te voeren, zal men vooral op plekken waar veel mensen bij elkaar komen zichtbaar zijn. Ook zal gebruik worden gemaakt van social media. De brandweer heeft voor wat dit betreft ook al gesproken met bekende Surinamers, zodat deze via hun geëigende kanalen hun volgers oproepen tot voorzichtigheid.

Coats benadrukt, dat het een collectieve verantwoordelijkheid is om erop toe te zien dat wettelijke bepalingen niet worden overschreven. Hij wijst erop dat volgens de wet vuurwerk aan personen van 16 jaar en ouder verkocht mag worden. Hij stelt, dat er geen kindervuurwerk bestaat.

De brandweer heeft ook relevante organisaties reeds aangeschreven om vuurwerk dat verboden is te verbannen. Hij geeft te kennen, dat vooral knallers met groene lont volgens statistieken voor de meeste vuurwerkslachtoffers zorgen. De brandweervoorlichter beveelt ook een vuurwerkbril aan en adviseert verder het gebruik van wierook bij het aansteken van vuurwerk. Hij vraagt de gemeenschap hierbij ook rekening te houden met zorginstellingen, scholen, dieren, mensen die niet tegen vuurwerk kunnen alsook de eigen veiligheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten