vrijdag 6 december 2019

Ruim 3.000 militairen en agenten moeten koffieboerderijen in El Salvador beschermen tegen diefstal

Veiligheidsdienst gaat ook zo'n 50.000 koffiearbeiders beschermen tegen afpersing


Autoriteiten van El Salvador hebben de inzet aangekondigd van meer dan 3.000 troepen om koffieboerderijen te beschermen tegen diefstal - een raadselachtige zet, gezien het feit dat diefstal van gewassen niet wordt beschouwd als een van de belangrijkste bedreigingen voor de koffie-industrie van het land. 

Minister van Justitie en Openbare Veiligheid Rogelio Rivas kondigde in november het Plan Nacional Café 2019-2020 aan, waarin wordt opgeroepen tot de inzet van 1.600 politie en 1.700 soldaten om diefstal en smokkel van rauwe koffiebonen te bestrijden, meldde La Prensa Gráfica.

Ambtenaren zeggen dat de veiligheidsdienst ook ongeveer 50.000 koffiearbeiders - inclusief eigenaren en boeren - zal beschermen tegen afpersing en andere bedreigingen, meldde Seguridad 360.


Sinds president Nayib Bukele aantrad in juni, heeft hij verschillende hardline-beleidsmaatregelen genomen om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Zijn Territoriale Controleplan van $ 31 miljoen bracht 2.500 officieren en 3.000 soldaten in San Salvador en andere steden naar het grondgebied terug dat door bendes in 17 gemeenten was bezet.


Vijf jaar geleden was koffiediefstal een stijgende zorg, die boeren in 2014 zo'n $ 400.000 kostte, meldde La Prensa Gráfica.

Gewapende bendes overvallen 's nachts boerderijen en vallen vrachtwagens aan die bonen vervoeren. Ongeveer drie procent van de totale productie van dat seizoen werd gestolen, volgens schattingen van de Coffee Growers Association. Orestes Ortez, de toenmalige minister van Landbouw van het land, erkende het probleem destijds en stuurde de politie om koffieboerderijen te beschermen en kopers van de gestolen bonen te traceren.

Maar, recent zijn er gewoon geen significante meldingen geweest van koffiediefstal, waardoor vragen rijzen waarom deze massale implementatie überhaupt nodig was. Het is in wezen verrassend, dat meer dan 3.000 troepen moeten worden ingezet om koffieplantages te beschermen, terwijl Bukele in juni slechts 5.550 mannen inzet om territorium terug te winnen van georganiseerde misdaadbendes, een veel urgenter probleem.

(Bron foto: independentcoffee)
De misplaatste beslissing om troepen in te zetten om koffie te beschermen lijkt een voortzetting van Bukele's 'mano duro'-beleid - een benadering die hem steun oplevert.

Uit een enquête van Prensa Gráfica in augustus bleek, dat een groot percentage Salvadoranen zich veilig voelt op plaatsen die ze vaak bezoeken, zoals hun buurten en supermarkten, meldde AS / COA. Verder, volgens dezelfde peiling, heeft twee-derde van de burgers ook een positief beeld van de politie. De stap van de regering Bukele om troepen bij koffieboerderijen in te zetten, zal niet veel effect hebben op grotere zorgen voor koffieboeren, waaronder een groot productiviteitsverlies als gevolg van klimaatverandering en bladroestzwammen, evenals enorme schulden.

De bonenprijzen zijn onlangs ook hard geraakt en bereikten hun laagste maandelijkse gemiddelde in ongeveer 13 jaar in april 2019, volgens de International Coffee Organisation.

Het criminele probleem dat op koffieboerderijen aanhoudt, is afpersing, ook op de loonlijst: bendes dwingen boeren om no-show banen voor hun leden te creëren. Maar, de aanwezigheid van extra wetshandhavers zal waarschijnlijk niet helpen, omdat afpersing de vooraanstaande criminele economie van El Salvador is.

(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten