vrijdag 6 december 2019

Braziliaan sterft aan spinnenbeet; ‘te macho’ was om naar dokter te gaan

Twee Brazilianen (39, 48) dood door spinnenbeet nadat ze niet snel medische hulp zochten


Twee Brazilianen zijn gestorven aan een spinnenbeet, nadat ze niet snel genoeg medische hulp hadden gezocht. Ana Paula Topan (39) ging na vier dagen naar het ziekenhuis. omdat ze toen pas last kreeg. De 48-jarige Luciano Marchioro had wél klachten, maar was domweg te eigenwijs om aan de bel te trekken. Zijn familie waarschuwt nu: 'Wees niet te macho, ga naar de dokter.' 

Ook de familie van Ana Paula waarschuwt mensen ‘overal ter wereld’ die ook maar een vermoeden hebben van een spinnenbeet om meteen naar de eerste hulp te gaan. 'Probeer een foto te maken van wat je heeft gebeten, zodat het juiste antigif direct kan worden toegediend', zeggen haar familieleden in Braziliaanse media.

De 39-jarige vrouw stierf begin vorige maand in Campinas, in het zuidoosten van Brazilië. Pas vier dagen nadat ze door de giftige vioolspin (Loxosceles reclusa ) werd gebeten, zocht ze medische hulp, omdat ze eerder nog geen alarmerende symptomen had. Eenmaal in het ziekenhuis stierf ze in extreme pijn, omdat de medicatie die ze kreeg niet werkte. Het ziekenhuis zegt, dat niet duidelijk was welk antigif de vrouw moest krijgen, omdat ze niet wist door wat ze was gebeten. Later bleek dat het om de vioolspin ging.

Ook Luciano Marchioro werd door vermoedelijk zo’n zelfde exemplaar gebeten, honderden kilometer verderop in Pato Branco. Hij kreeg wel snel klachten, maar meldde zich pas bij het ziekenhuis toen hij drie dagen niet kon plassen en zijn been ernstig was opgezwollen. Hij werd direct op de intensive care opgenomen, maar overleed korte tijd later. 'Hij dacht dat hij geen hulp nodig had', zegt Luciano’s zoon Rodrigo (22).

Zijn vader werd gebeten in bed door het achtpotige dier. 'Hij haatte het om naar de dokter te gaan en weigerde om de wond te laten controleren.' Luciano's moeder (74): 'Hij probeerde het uit te zitten als een stoere vent, door macho te zijn, maar het pakte zo verkeerd uit. Ik wil anderen waarschuwen, spoor je geliefden aan om naar de eerste hulp te gaan, laat je niet afpoeieren met macho excuses.'

(Suriname Mirror/Noticias ao Minuto/The Daily Mail/AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten