vrijdag 6 december 2019

VSB en RaVakSur verontwaardigd over inhoud persbericht ministerie van Volksgezondheid

VSB en RaVakSur door ministerie niet betrokken bij besprekingen over nieuwe wetten


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) schrijven vrijdag 6 december 2019 in een persbericht met grote verbazing kennis genomen te hebben van een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid, zo schrijft de Ware Tijd. 

In die verklaring is aangegeven, dat er twee conceptwetten, namelijk de Raamwet Gezondheidszorg en Wet Financiering Persoonlijke Gezondheidszorg, zijn ontwikkeld om de tekortkomingen van de wet nationale basiszorgverzekering op te vangen en wel na diverse sessies met verschillende belanghebbenden om zodoende te komen tot een zo groot mogelijk draagvlak voor de conceptwetten.

De VSB en RaVakSur geven met klem en veront- waardiging aan, dat zij niet zijn geconsulteerd als vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in Suriname.

Tijdens de Global Social Protection Week van de International Labour Organization (ILO) in Genève van 25 - 28 november werdnog eens bevestigd, dat werkgevers en werknemers vanaf het begin van de ontwikkeling van sociale protectie systemen, inclusief gezondheidszorg, betrokken moeten worden.

De VSB en RaVakSur hebben tijdens de ontwikkeling en ondertekening van het Tweede Decent Work Country Programme van Suriname juist weer gevraagd om de reeds jaren beloofde grondige evaluatie van de sociale wetten van 2014. De organisaties zijn dan ook zeer verbaasd en ontstemd over het feit, dat organisaties en personen, met wiens contributies het sociale protectie systeem gefinancierd moet worden, op geen enkel moment betrokken zijn geworden bij besprekingen over nieuwe wetten, die zijn ontwikkeld op basis van de tekortkomingen in de Wet Nationale Basiszorgverzekeing.

De VSB en RaVakSur schrijven, dat de regering gevraagd wordt deze wetten en de gemaakte evaluatie van de Wet Nationale Basiszorgverzekering naar hun op te sturen ter bestudering en bespreking met hun respectievelijke leden.

De organisaties doen tot slot een dringend beroep op de regering om het pad van sociale dialoog en tripartisme niet te verlaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten