donderdag 19 december 2019

Bouw Agro Industrial Park te Dirkshoop gestart

(Bron foto's:  LVV)
Project creëert 1.200 banen

LVV tekende 31 oktober 2019 met LG Group uit Israël een overeenkomst voor opzetten Agro Industrial Park


Te Dirkshoop, in het district Saramacca, is donderdag 19 december 2019 het officiële startsein gegeven voor de bouw van het Argo Industrial Project. Bij deze gelegenheid waren aanwezig minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en fungerend directeur Arthur Zaalmijn, de presidentiële commissie onder leiding van Gerrit Breinburg was met Ramon Abrahams en Ashween Ramdin ook aanwezig.

Op 31 oktober 2019 heeft het ministerie van LVV met de LG Group uit Israël een overeenkomst getekend. De overeenkomst behelst het opzetten van een Agro Industrial Park in Suriname, AIP. Het AIP-project bestaat uit de componenten melkvee (verhoging melkproductie, rasverbetering en productie van voer), pluimvee (slachtkippen en legkippen), groenten (kassenteelt voor importvervanging).

De directeur van LR Group Joseph Harrosh gaf aan, dat Suriname zich uitstekend leent voor het uitoefenen van landbouwactiviteiten aangezien er voldoende vruchtbare grond alsook kwalitatief goed water is. Het is daarom voor de LR Group een genoegen om dit project in Suriname uit te voeren, zo bbericht LVV.

Minister Parmessar gaf in zijn speech aan, dat het de regering Bouterse-Adhin menens is de agrarische sector naar een hoger niveau te tillen en daadwerkelijk eraan te werken om Suriname te maken tot de voedselschuur van het Caribisch gebied.

Door het besprenkelen van een graaafmachine met bier en het symbolisch open stoten van een gedeelte bos werd dit project officieel gestart. Te Dirkshoop zullen onder andere uien, bloemkool en broccoli worden geteeld. Er is bewust hiervoor gekozen, om zodoende de lokale boeren niet te beconcurreren, maar om de import vervangende producten te telen om zodoende deviezen te besparen.

De bewindsman gaf verder aan, dat 1.200 banen zullen worden gecreëerd voor de Surinaamse gemeenschap. De voorzitter van de presidentiële commissie, Gerrit Breinburg, benadrukte dat dit project na jaren weer één van de grootste wordt die in Suriname wordt uitgevoerd, hij is blij dat Suriname deze stap heeft genomen en dat eindelijk innovatie wordt doorgevoerd in de landbouwsector.

De volgende activiteit in het kader van het Agro Industrial Project, zal plaatsvinden op 's Landsboerderij te Reeberg in het district Wanica. De boeren uit de private sector zullen op dit project in staat zijn hun kennis te verruimen en zelf te ervaren hoe met de nieuwste technologie en systemen zal worden gewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten