vrijdag 25 oktober 2019

RaVakSur verwerpt gewraakte wijziging Wet op de Staatsschuld

'Raad beraadt zich over vervolgstappen in deze zeer ernstige zaak'


'De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) is verontwaardigd over het besluit van de regering om via een initiatiefwet het leningenplafond in de Wet op de Staatsschuld te verwijderen en alle strafmaatregelen uit de huidige wet te schrappen. De vakbeweging kan dit als democratische organisatie nimmer toestaan', schrijft RaVakSur donderdag 24 oktober 2019 in een persbericht. 

De hele samenleving is volgens de organisatie in het recente verleden op brute wijze geconfronteerd met de effecten van een ongebreideld uitgaven- en monetair beleid van regeringen. De recente gevolgen van dit beleid waren ernstige devaluatie van de Srd en inflatiecijfers van meer dan 50 procent per jaar.

'We hebben het toen allemaal in onze zakken gevoeld, omdat de koopkracht sterk is afgenomen en er sterke verarming is opgetreden bij grote delen van de werkende klasse. Thans zijn de gevolgen nog voelbaar.'

RaVakSur heeft aan de basis gestaan en concreet bijgedragen aan de ideeënvorming van de wet op de Staatsschuld. De beperking van het leningenplafond en de in de wet opgenomen strafbepaling zijn volgens de raad niet voor niets opgenomen. Deze bepalingen moeten de werkende klasse en de overige delen van de samenleving beschermen tegen budgettair wanbeleid en monetair onevenwichtig beleid.

De raad vindt het een uitermate gevaarlijke situatie als de minister van Financiën op zijn Facebook-pagina aangeeft, dat het juist de schuld van de wetgeving dat ongezonde economische situaties zich voordoen.


'Hiermee gaat de minister totaal voorbij aan zijn eigen desastreus budgettair en monetair beleid met zeer ernstige gevolgen voor de werkende klasse. Het accent wordt hiermee volledig verlegd', schrijft de raad verder. 

'Daarnaast kan de vakbeweging als democratische organisatie nimmer toestaan dat er een situatie van de straffeloosheid ontstaat doordat alle strafbepalingen in de wet op de Staatsschuld met een pennenstreek worden verwijderd.'

'RaVakSur roept de regering en het parlement op, om de ingeslagen weg te verlate, en de werkende klasse niet weer te storten in nog meer armoede en ellende. De raad is bezig zich verder te beraden over vervolgstappen in deze zeer ernstige zaak.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten