vrijdag 25 oktober 2019

'Dit is een nationale schande, stuur deze rechters terug naar Nederland' - Curaçao

Statenlid Cooper (MFK) woedend over uitspraak Hof in kwestie-Martina


'Dit is een nationale schande. Stuur deze rechters terug naar Nederland', roept Statenlid Charles Cooper van oppositiepartij MFK - de partij van de gedetineerde ex-premier Gerrit Schotte - op de radio in verband met de beschikking inzake MAN-politicus Steven Martina, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 25 oktober 2019.

Cooper maakt een vergelijking tussen deze uitspraak waarbij Kòrsou di Nos Tur (KdNT) volgens het Hof niet als ‘rechtstreeks belanghebbenden’ geldt in hun verzoek om verdere strafvervolging van Martina enerzijds, en anderzijds de eerdere veroordeling van zijn politiek leider Schotte ‘op basis van een anonieme getuige’.

Daar begrijpt Cooper, ooit zelf voorman van MAN maar na een verkiezingsnederlaag overgestapt naar MFK, niets van en hij heeft geen goed woord over voor de drie rechters die op 22 oktober oordeelden dat KdNT en de parlementariërs Amparo Dos Santos en Meindert ‘Mènki’ Rojer niet-ontvankelijk zijn, omdat zij dus geen rechtstreeks belanghebbenden zijn in dezen.

Hun zaak is gebaseerd op een beklag ex artikel 15 van het Wetboek van Strafvordering (artikel 15 Sv), om op grond daarvan het Hof te verzoeken het Openbaar Ministerie (OM) te bevelen alsnog over te gaan tot vervolging of deze voort te zetten. Het OM besloot namelijk, na strafrechtelijk onderzoek, dat Martina voorwaardelijk niet zal worden vervolgd.

In de zaak Schotte was er echter helemaal geen artikel 15 Sv-procedure. Het OM is destijds dus zelf gaan vervolgen, mede op basis van aangiften. De vergelijking die Cooper maakt gaat dus helemaal niet op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten