vrijdag 25 oktober 2019

Negen mannen doodgeschoten in zuiden Mexico in vuurgevecht criminele bendes

(Bron foto: Twitter)
Doden zouden behoren bij Zenen Nava, leider van de 'Rojos'


Negen mannen, die naar verluidt verband houden met de georganiseerde misdaad, zijn in Zuid-Mexico doodgeschoten tijdens een confrontatie met andere gewapende burgers, zeiden de autoriteiten, terwijl het land worstelt met een golf van geweld. 

De lichamen werden woensdagavond 23 oktober 2019 gevonden in het afgelegen dorp Zitlala, volgens het kantoor van de Officier van Justitie in de staat Guerrero, een van de armste en zwaarst getroffen Staten in Mexico's langlopende drugsoorlog.

Het kantoor zei, dat de overledenen zouden worden geassocieerd met Zenen Nava, leider van de 'Rojos', een van de criminele bendes die in de staat actief zijn. Kogelhulzen van AK-47 en AR-15 geweren werden in de buurt gevonden.



De afgelopen weken is Mexico bijzonder hard getroffen door verschillende uitbarstingen van geweld in verband met georganiseerde misdaad.

Vorige week leidde de mislukte arrestatie van een van de zonen van de gevangen drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman tot een urenlange belegering van de stad Culiacan, de hoofdstad van de noordelijke staat Sinaloa, onderbroken door blokkades en lopende vuurgevechten met veiligheidstroepen tegen een klein leger van Sinaloa kartel-leden.


Andere incidenten van bendegeweld speelden eerder deze maand in de stad Tepochica in Guerrero, waar 15 voornamelijk burgerslachtoffers werden neergeschoten, en de westelijke Michoacan-staat, waar 13 agenten door schutters in een hinderlaag werden gelokt en gedood door het Jalisco New Generation Cartel.

De uitbarstingen van geweld hebben geleid tot scherpe kritiek op de veiligheidsstrategie van de linkse president Andres Manuel Lopez Obrador, die eind vorig jaar aantrad en beloofde het land te pacificeren. Lopez Obrador heeft betoogd, dat geweld alleen maar meer geweld zal voortbrengen en is in plaats daarvan verdubbeld naar een strategie die gericht is op het aanpakken van de diepere oorzaken van criminaliteit, waaronder armoede, werkloosheid en gebrek aan educatieve kansen voor jongeren.

(Suriname Mirror/Contra Replica/Reuters/Excelsior/Univision/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten