vrijdag 25 oktober 2019

Illegaal slachten runderen neemt toe - Alleen poten worden meegenomen, de romp en kop worden achtergelaten

(Bron foto: De West)
Veehoudersbond: 'Elke koe moet een nummer krijgen' 


De West schrijft donderdag 24 oktober 2019, dat het Korps Politie Suriname vaak melding heeft gemaakt van de diefstal van koeien. De laatste tijd zijn er echter gevallen, waarin de koe wordt gedood en alleen de poten mee worden genomen, de romp en de kop worden achtergelaten. 

Edmond Blufpand, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Melk Boeren (VSMB), vermoedt dat de dieven dit doen, omdat poten nu eenmaal gemakkelijker te vervoeren zijn dan een hele koe. 'De ledematen zijn ook de beste delen van een koe, er zit meer vlees in dat gedeelte', zegt hij.

Mukesh Ramlaghan, voorzitter van de Veehoudersbond, geeft aan dat dit probleem al veel langer speelt. 'Het gebeurt niet nu, maar is iets van jaren. Steeds worden koeien van veeboeren gestolen uit de stalweide. De dieven nemen de ledematen mee en verkopen het voor de slagerij', aldus Ramlaghan.

Diefstal van koeien komt het meest voor in de districten Saramacca en Nickerie. Volgens Ramlaghan kan dit probleem alleen verholpen worden als de koeien gemerkt worden. 'Elke koe moet een nummer krijgen.'

Hij zegt dat de bond al eerder met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om de tafel heeft gezeten, toen kwam niet alleen aan de orde dat er veel koeien worden gestolen, maar ook de smokkel van koeien. De bond had toen voorgesteld om een veemarkt op te zetten, dit om een beter overzicht te hebben op de handel, maar tot nog toe is dit niet van de grond gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten