vrijdag 25 oktober 2019

CAft: 'Aruba neemt nog onvoldoende maatregelen om tot duurzame verbetering overheidsfinanciën te komen'

(Bron foto: Famoso Diaz/CAft)
College Aruba financieel toezicht verwacht dat afgesproken tekortnorm voor  begrotingsjaar 2019 wordt behaald


Er is nog onvoldoende zicht op een duurzame verbetering van de overheidsfinanciën van Aruba. Het College Aruba financieel toezicht (CAft) verwacht op basis van de tweede uitvoeringsrapportage dat de afgesproken tekortnorm voor het begrotingsjaar 2019 wordt behaald, maar het gaat om meer dan dat, zo meldt het college vrijdag 25 oktober 2019 in een persbericht.

In het samenwerkingsprotocol tussen Aruba en Nederland is uitdrukkelijk bepaald, dat ook de onderliggende uitgaven en inkomsten moeten bijdragen aan duurzame overheidsfinanciën. Zo moeten de personeelsuitgaven blijven binnen de afgesproken norm van 479 miljoen gulden.

Advies tot aanwijzing 
Op 23 september 2019 heeft het CAft op basis van de Landsverordening Aruba tijdelijk financieel toezicht (LAft), als sluitstuk van een uitgebreid hoor en wederhoortraject, de Rijksministerraad een advies gestuurd tot het geven van een aanwijzing aan Aruba. Geconstateerd is, dat het land onvoldoende maatregelen neemt om tot duurzame verbetering van de overheidsfinanciën te komen.

Daarbij is het essentieel dat de personeelslastennorm uit het samenwerkingsprotocol Aruba - Nederland 2019 - 2021 d.d. 22 november 2018 wordt gehanteerd en dat de hervorming van de belastingen wordt doorgevoerd. De afhankelijkheid van incidentele baten is te groot, hetgeen risico’s met zich meebrengt.

Personeelslasten 
Wat de beoogde verlaging van de personeelslasten betreft, schrijft het protocol tussen Aruba en Nederland voor dat de personeelslasten - inclusief werkgeversbijdragen - in het jaar 2019 maximaal 479 miljoen gulden mogen bedragen. Omdat de personeelslasten van het Interim Begrotingsfonds Sociaal Crisisplan (IBSCP) onder deze personeelslastennorm vallen, zijn in 2019 aanvullende besparingen nodig om aan de norm te kunnen voldoen. De Rijksministerraad zal ter zake beslissen.

Het CAft heeft recentelijk in overleg met de regering een analyse gemaakt van de overwerkkosten bij de overheidsdiensten waar overwerk het meest voorkomt. De resultaten van deze analyse zijn aangeboden aan de regering. Het CAft vertrouwt erop dat de bevindingen en aanbevelingen behulpzaam zullen zijn bij het bepalen van de aanpak van de te hoge personeelslasten.

Belastinghervorming 
Begin dit jaar is gestart met een belastinghervorming, waarbij het stelsel van heffingen en belastingen wordt gewijzigd en waar mogelijk eenvoudiger gemaakt. Tot nu toe is slechts een deel van het belastinghervormingsplan doorgevoerd, waardoor het risico bestaat dat de beoogde meerjarige meeropbrengsten onvoldoende zullen worden gerealiseerd.

Begrotingen 2019 en 2020 
In zijn reactie op de tweede uitvoeringsrapportage 2019 heeft het CAft aangegeven te verwachten, dat het financieringssaldo van de collectieve sector einde jaar binnen de afgesproken tekortnorm blijft van 0,5 procent van het bbp. Het CAft vraagt aandacht te blijven houden voor de ontwikkeling van het financiele resultaat van de Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) en de regering heeft een doorlichting toegezegd.

De ontwerpbegroting 2020 is niet ingediend, terwijl de Staatsregeling van Aruba voorschrijft dat deze uiterlijk op 1 september moet zijn aangeboden aan de Staten. In 2020 dient het financieringssaldo met circa 50 miljoen gulden te verbeteren, afgezet tegen de huidige prognose van het resultaat voor 2019. Daarnaast zijn als gevolg van kostenstijgingen (22 miljoen gulden) en de autonome groei van de personeelslasten (10 miljoen gulden) aanvullende ombuigingen nodig om de overschotnorm in 2020 te halen.

Het CAft bracht op 24 en 25 oktober een bezoek aan Aruba. Er zijn gesprekken gevoerd met onder andere de gouverneur, de minister van Financiën, Economische Zaken en Cultuur, de ministerraad en de Statencommissie Financiën, Economische Zaken en Overheidsorganisatie. Daarnaast heeft het CAft bezoeken gebracht aan de Aruba Tourism Authority (ATA), Uitvoeringsorgaan Algemene Ziektekosten Verzekering (UOAZV) en de Belastingdienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten