donderdag 24 oktober 2019

Nieuwe archeologische vindplaats op schelprits achter Alliance - Enkele aardewerkscherven in een berg schelpen gevonden

Vondst bewijs dat inheemsen op hoger gelegen schelpritsen in kustvlakte hebben gewoond


Op 22 oktober bracht een gemengde delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van het Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Johan Roozer, Irene Meulenberg en Stephen Fokké) en de Geologische Mijnbouwkundige Dienst, GMD (Winston Plet, Andy Emanuelson en Maikel Possé) een inspectiebezoek aan de schelprits achter Alliance. Dit bericht het Directoraat Cultuur vandaag, donderdag 24 oktober 2019.

Aanleiding voor het inspectiebezoek was de ontdekking op 13 oktober van enkele aardewerkscherven in een berg schelpen naast de citrussteiger van Alliance. De schelpen bleken naderhand afkomstig te zijn van de schelpconcessie van de heer Laurence Soeleman, die eerder op Motkreek een schelpconcessie heeft verkregen.

De delegatie werd op Alliance opgewacht door Soeleman die voor het transport naar zijn concessie zorg droeg. Onderweg werd gestopt bij een oude schelpafgraving waar op diverse plekken pre-Columbiaanse aardewerkscherven zijn ontdekt, terwijl ook op de iets verder gelegen schelpconcessie van Soeleman verschillende aardewerkscherven zijn tegengekomen.

Deze nieuwe archeologische vindplaats op de schelprits achter Alliance is het zoveelste bewijs dat inheemsen op de hoger gelegen schelpritsen in onze kustvlakte hebben gewoond.

Deze vondst maakt andermaal duidelijk, dat het noodzakelijk is om de archeologische richtlijnen en het vergunningenstelsel op korte termijn af te kondigen en dat archeologisch vooronderzoek verricht moet worden alvorens tot uitgifte van concessies over te gaan. Daarnaast is de vondst een toevoeging aan de pre-Columbiaanse geschiedenis van dit gebied, daar er relatief weinig bekend is.

Nader onderzoek van de aardewerkscherven door archeologe Irene Meulenberg van de Archeologische Dienst zal uitwijzen wat de relatieve ouderdom is. Vooralsnog is onduidelijk of het hier betreft om losse vondsten dan wel een nederzetting, gezien het feit dat het terrein al eerder verstoord werd voordat het als concessie werd uitgegeven.

Na afloop van het bezoek werd op Alliance een korte briefing door Meulenberg gehouden, waarbij de eerste bevindingen aan Soeleman werden medegedeeld. Hij zegde zijn volledige ondersteuning toe aan verder archeologisch onderzoek op zijn concessie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten